Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Butterfly Effect: Revelation (2009) (ревю) - Сет Гросман, Холи Брикс, Научна фантастика, Трилър, Ужаси, Кевин Йон, Крис Кармак, Линч Травис, Мели
Butterfly Effect: Revelation (2009)

Поредици: After Dark Horrorfest III

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 26 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ефектът на пеперудата: Откровение (2009)

Винаги когато дойде реч за продължение на някоя култова лента, ме обземат доста смесени чувства - от една страна нескрито любопитство, а от друга - силно притеснение какво точно този път няма да е наред. А за съжаление, последното се случва твърде често, в много измерения, чак от време на време се чудя дали създателите на оригиналната лента не ги хваща срам още при споменаването на някои от така наречените следващи части.

Подобни смущаващи мисли ме загризаха с двойно по-голяма сила обаче, щом видях този сред осемте избрани филма на неотдавна отминалия фестивал на независимото кино на ужаса - After Dark Horrorfest, провел се за трети път под патронажа на едноименното студио. И то по две причини. Веднъж, "Ефектът на пеперудата" вече има съмнителното щастие да се сдобие с наследник, като вторият филм напълно заслужено, с оглед твърде невзрачните си качества във всяко едно отношение, излезе само директно на DVD. Второ, нашумелият преди пет години фантастичен трилър може и да бе доста разностранен като сюжет, но не се причисляваше точно към хорър-течението, въпреки че имаше известни основания. А дори и трето - независимото кино все пак е точно такова, което значи ниски бюджети, непознати актьори, режисьори, сценаристи - и във всички случаи е нож с две остриета. Всичко това в крайна сметка снижи до голяма степен предварителните ми очаквания към третата част с подзаглавие "Откровение", за да остана всъщност доста приятно изненадан.

Сюжетът на "Ефектът на пеперудата 3", погледнат от една страна, е прилично семпъл, но от друга - доста завързан и като цяло добре издържан. В традицията на предходните две, основната фабула е свързана с пътуване във времето и, разбира се, известният едноименен ефект, обусловен (по сложен начин) от теорията на хаоса, а опростено - всяка малка промяна в крайна сметка може да доведе до промени в гигантски размери.

Във фокуса на действието се намира Сам Рийд, притежаващ способността да се връща назад в миналото - като тук има известни разлики в способите спрямо първите две части, но това като цяло не е толкова важно. След жестокото убийство на приятелката му няколко години по-рано, той се заема да помага на полицията при разкриването на различни престъпления, като забранена територия е неговата собствена трагедия. В крайна сметка обаче, след прекрачването на тази условна граница, нещата започват да придобиват все по-черен изглед, което води до нови скокове, нови убийства, а те - до все по-неистово желание да разплете затягащия се възел.

И така, без да блести прекалено в някое отношение - нито техническо, нито особено актьорско - но и без видимо подчертани недостатъци, третият филм с марката "Ефектът на пеперудата" се превръщат в съвсем сносен, сравнително напрегнат фантастичен трилър, с прилично изненадваща развръзка. Колкото до ужасите, те са ограничени до три-четири по-кървави сцени, за сметка на което относително кратки (но явно достатъчни, за да влезе в програмата на фестивала). И, разбира се, макар и далеч от висотата на първия филм от поредицата, всъщност спокойно може да достави час и половина удоволствие на любителите на жанра.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3750 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.