Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Валета (статия) - Туризъм
Валета

Автор: Жеко Найчов, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Столицата на Малта – Валета, е разположена на неголям полуостров в югоизточната част на острова. Не се наемам да правя преценки относно площта и населението й, но тя е доста малък град в действителност. За пълното й обхождане, без да считам обикалянето по музеи и заведения, е достатъчен дори един следобед.

Накратко

Виж още: Туризъм [23]

Вляво: Главната порта на Валета

Стигането до Валета е много лесно – всички автобуси ходят там. Първото нещо, което вижда туристът, още преди да е слязал от рейса, е големият “Фонтан с Тритоните”, който се намира точно срещу главната порта на града. Около него има множество спрели автобуси и работещи практически непрекъснато будки, които продават най-различни неща. Оттук е разумно да си купите поне 2 литра вода, защото това, което тече от чешмите, е практически непригодно за пиене. Не че може нещо да ви стане, просто вкусът на малтийската чешмяна вода е трудно описуем. Продават се и доста евтини сладки, които никак не са лоши.

Влизайки през главната порта, се озовавате на малко площадче, заобиколено отвсякъде с пъстри магазини за сувенири. Вдясно се виждат руините на Кралската Опера, която е била срината практически до основи по време на Втората Световна Война. Право напред започва главната улица на Валета – “Улицата на Републиката”, чиято дължина е не повече от километър. По нея се намират Археологическият музей, Катедралата “Св. Йоан Кръстител”, Съдебната палата, Библиотеката, Дворецът на Великия Магистър, Каза Рока Пикола.

Вдясно: Фонтанът с тритоните

Археологическият музей е малък и експозицията му не е особено богата, но си струва човек да го посети. Освен това, там могат да се резервират билети за Хипогеума, което аз съветвам да бъде първата работа на всеки, дошъл във Валета. Това е наистина уникална забележителност, която си струва човек да види и на която се каня да посветя цяла отделна статия. Обикновено резервацията става за седмица-две напред.

Вляво: Катедралата "Св. Йоан Кръстител"

Катедралата “Св. Йоан Кръстител” е голяма, пищна, дори разкошна и невероятно потискаща. Основният декоративен елемент, естествено, е малтийският кръст. Следващият е човешкият скелет във всякакви пози и композиции. Усещането за смърт е толкова осезателно, че направо може да се пипне. Всяка плочка на пода е практически уникална, украсена с благороднически гербове, херувимчета и скелети. И е изписана с надписи на латински, описващи имената и титлите на рицаря, погребан под нея... Да, катедралата представлява огромно гробище, в което са погребани близо 400 човека. На първата плоча, която настъпва човек, влизайки в катедралата, им надпис: “Ти, който ме тъпчеш с краката си, осъзнай това и се помоли за мен.”...


Плочки по пода на катедралата "Св. Йоан Кръстител". На първата пише: “Ти, който ме тъпчеш с краката си, осъзнай това и се помоли за мен.”


В един от страничните кораби се намират две оригинални платна на Караваджо: “Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител” и “Св. Йероним пише”. Снимките, които тук представям, трудно могат да опишат въздействието на огромното 3х5 метра платно, изобразяващо обезглавяването на светеца-патрон на катедралата. “Св. Йероним” е доста по-малка картина и е една от най-късните творби на художника.


"Св. Йероним пише" (вдясно) и "Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител" (вляво) на Караваджо


Вляво: Главният олтар на катедралата "Св. Йоан"

В катедралата има и доста голям музей, в който се съханяват огромни и много стари тъкани гоблени. Те изобразяват религиозни сцени и алегории, както и средновековни богослужебни одежди, съдове и молитвеници.

Вдясно: Главният олтар отблизо

Дворецът на Великия Магистър понастоящем се използва като резиденция на президента на Малта. Там заседава и народното събрание, но, все пак е отворен и за посещения. В него могат да се видят различни стаи с пищна украса, както и портретите на всички велики магистри на Ордена на Св. Йоан, от установяването му на Малта. Най-забележителна е стаята с гоблените, в която някога са заседавали рицарите, а след това за известно време- малтийският парламент. Стените са украсени с безценни 300 годишни гоблени, чиито цветове са все още невероятно свежи и запазени. Стаята е нарочно затъмнена и е практически единственото място в двореца, където е забранено да се снима, за да не се повредят гоблените.

В двореца на Великия Магистър има и музей-оръжейница с автентични доспехи и снаряжение. Учудващо е не само как са ги издържали конете и хората, но колко дребен е бил ръстът на тогавашните войни. В целия музей има не повече от 3-4 брони, които биха се хванали на човек с моите мерки.

Каза Рока Пикола е ренесансова къща-музей, която показва експозиция от картини и автентични битови предмети от онова време в оригиналната им атмосфера.

Вляво: "Самоубийството на Лукреция"

А сега нека отново се върнем при главната порта. Завивайки по първата пряка вляво се озоваваме пред нещо като средновековна казарма, която представлява посолството на това, което е останало от Ордена на Св. Йоан. Продължавайки напред, в края на улицата завиваме надясно и пред очите ни се разкрива прекрасна ренесансова къща, в която се помещава музеят по изящни изкуства. Експозицията му е доста богата и представлява смесица между жестокост и великолепие. Основните сюжети, владеещи картините, са свързани с нечия смърт или страдание. Има поне десетина “Обезглавявания на Св. Йоан Кръстител”, които навярно биха могли да се подредят в хронология и би се получила плавна анимация. “Мъченичеството на Св. Екатерина” е също доста любима тема, представена в много от картините, също така “Св. Себастиан, набучен като игленик с копия” (поне 5 картини), “Кайн убива Авел”, “Самоубийството на Лукреция” (в горния ляв ъгъл има малка картинка, изобразяваща причината на нейното самоубийство, а именно-изнасилването й), “Самоубийството на Софонозия”... За “Разпятията”, “Снеманията от кръста” и “Пиетите” изобщо не споменавам; мисля, че тяхното присъствие се подразбира. В целия музей има не повече от 4 пейзажа, в това число една пасторална картинка, в която човек започва неволно да търси с поглед вълка.

Излизайки леко замаяни от музея по изящни изкуства, най-добре би било да си отдъхнем в градините Хейстингс. Те се намират точно зад посолството на рицарите и от тях се разкрива прекрасна гледка към Валета и предградията й. Доминиращи в пейзажа са Англиканската катедрала с островърхата си готическа кула и кръглият купол на катералата “Св. Богородица от Маунт Кармел”. В градината растат доста рожкови и не е проблем човек да си откъсне и да ги опита. Описват вкуса им като “шоколадов”, но това са навярно същите хора, които твърдят, че пъпешът има вкус на банан. Основното, което трябва човек да съблюдава, ядейки рожкови, е да се пази да не ги помирише. Докарват аромата на мръсни чорапи далеч по-успешно от френското синьо сирене. Е, и разбира се трябва да плюе лъскавите, твърди семена, всяко от които тежи точно 200мг. В древността са ги използвали като теглилка за скъпоценни камъни.Вдясно: Англиканската катедрала (на снимката вляво) и катедралата "Св. Богородица от Маунт Кармел" (на снимката вдясно)

Продължавайки по крепостната стена на изток от градините Хейстингс, се разкрива красива гледка към залива, отделящ Валета от Мсида, Гзира, Св. Мануел и Слиема. Продължавайки по стената стигаме до носа, с който завършва полуостровът на Валета. Там се намират Военният Музей и крепостта Св. Елмо. Има и мемориал в памет на участието на Малта във Втората Светона Война. Завивайки на юг, излизаме при Долните Градини Барака. Не очаквайте нещо като Борисовата Градина. Доста са малки, но гледката към Трите Града и залива, който ги дели с Валета, спира дъха. Точно под тях започва Голямото Пристанище, което продължава доста нататък. До него се стига или отвън, или през морската порта (Портата на Победата), която е точно между Долните Градини Барака и Горните градини Барака, намиращи се на запад покрай стените на града. Стига се по широка, но тиха алейка с маслинови дръвчета и изглед към морето и Форт “Св. Анджело”– най-издадената в морето част от Трите Града.


Вляво: Долните градини на Барака

Горните Градини Барака са малко по-големи от долните и изобилстват от най-разнообразни монументи, оставени от англичаните по време на господството им на острова. На това място в началото на месец Август се състои традиционният Празник на Виното, който продължава 3 нощи и е нещо наистина забележително. Излизайки от Градините по посока към главната порта, се минава покрай централната поща и разкошната сграда на министерския съвет, някога рицарски дворец.

Във Валета има и още много неща: заведения, църкви, магазини... Сред тях заслужават да бъдат отбелязани Халите, намиращи се точно зад Двореца на Великия Магистър. От там могат да се купят сравнително на сметка различни хранителни продукти, полодове и зеленчуци. Друга важна забележителност, която едва ли фигурира в туристическите карти, а не бива да се изпуска, е книжарницата “Мели”. В нея могат да се намерят много ценни книги на практически смешни цени. Отстъпките, които се правят там, достигат до 70%. До нея се стига, като застанете срещу Съдебната палата и тръгнете по улицата вдясно от нея, която е перпендикулярна на Главната. На втората пряка завивате вляво и сте пред въпросната книжарница. Пътьом се минава пред другата книжарница “Мели”. Собственикът им е един и същ, но в тази има по-малко неща и са без отстъпки.

Вдясно: Министерският съвет

Накрая, уморени от ходене и впечатления, заставате отново на главния автобусен терминал и се молите на Господа автобусът ви да не е отпътувал малко преди това. Малтийските рейсове не са по-добри от нашите родни, що се отнася до честота и редовност.


Улички във Валета


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2259


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 6805 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.