Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Чарлз Дикенс (1812-1870) (статия) - Биография, Литература, История, Класическа английска литература, Чарлз Дикенс
Чарлз Дикенс (1812-1870)

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 25 март 2009.

Публикувано в Статии :: Литература, Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Чарлз Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Ландпорт. Баща му, Джон Дикенс, е писар към флота, работи в Портсмут, където среща и се жени за Елизабет Дикенс през 1809 г. Семейството има осем деца, от които Чарлз е второто. Бащата обаче не успява да се оправи със семейните финанси и през 1824 г. попада в затвора за дългове. Жена му и децата му, с изключение на Чарлз, който отива да работи в фабриката за бои на Уорън, следват съдбата на главата на семейството. Финансите са приведени в ред и Джон е освободен, но преживяването остава дълбока следа в душата на дванадесетгодишния Дикенс, още повече че майка му настоява да продължи да работи във фабриката. Баща му обаче решава, че за сина му е по-добре да се изучи, и между 1824 и 1827 г. бъдещият писател посещава училище в Лондон.

На петнадесет започва работа в адвокатска кантора, но не се задържа дълго. През 1829 г. става журналист на свободна практика. Година по-късно среща Мария Беднел, дъщеря на банкер, в която се влюбва. 1832 г. е добра година за Дикенс, става доста успешен репортер към парламента и си намира постоянна работа във вестник. Връзката му с Мария приключва година по-късно – вестникарят не е добра партия за банкерската щерка.

Същата година британецът публикува първият си разказ, който скоро е последван от множество други. Баща му отново попада в затвора заради дългове и Чарлз е принуден да се притече на помощ. Всъщност финансовите въпроси остават семейна болка, като роднините му нееднократно го търсят за пари. През 1835 г. Дикенс се влюбва в Катерин Хогарт и скоро след това следва годеж.

Следващата, 1835 г. донася на младия писател нова работа – нает е да пише текстове към хумористични илюстрации на Робърт Сиймур, популярен по това време художник. Самоубийството му обаче кара Дикенс за преосмисли първоначалната концепция и по този начин „Клубът Пикуик” бива оформена като роман. Същият излиза ежемесечно на части и за учудване на всички носи на писателя огромен успех.

Големият успех е придружен от сватбата на Чарлз и Катерин на 2 април 1836 г. По същото време Дикенс става редактор, продължава да публикува нови творби и се запознава с бъдещият си най-добър приятел Джон Фостър, който по-късно ще се превърне и в първия биограф на бележития британски творец.

Успехът на Пикуик кара Дикенс да се замисли за кариера като писател-романист, нещо което бързо се превръща в реалност, макар че не изоставя работата си като журналист и редактор изцяло. Затова пък, намерил вече пътя си Чарлз, започва да пише все по-комплексни творби с все по-голяма честота. Започва работата си по „Оливър Туист”, който е завършен през месец април на 1839 г. В романите му започват да си личат все повече и повече образи на реално съществуващи хора от обкръжението му, нещо което ще достигне своя апотеоз по-късно, когато в „Дейвид Копърфийлд” читателят ще може да разпознае почти едно към едно многократно притисканият от финансови проблеми баща на автора. 1837 г. носи и още едно събитие в живота на Дикенс – раждането на сина му Чарлз, първо от десет деца.

През 1838 г. Дикенс започва работа по „Николас Никълби”. Романът е завършен през октомври 1839 г., когато писателят изоставя редакторското поприще. През 1842 г. посещава Канада и САЩ, където защитава правата на авторите. Обяснението за тази неочаквана инициатива на тема международно авторско право идва от факта, че Дикенс е силно пострадал от навика на американските издатели да пиратстват, както бихме казали в наши дни, или да издават чужди автори без да плащат.

Американските му записки предизвикват истински фурор в САЩ. Коментарите му далеч не са благоприятни, като покриват не само причината, заради която заминава зад океана, а и навиците на американците, например да дъвчат тютюн и да плюят на улицата. Отношението на британеца към Америка проличава и в други негови романи, но въпреки че предизвиква доста коментари, това далеч не пречи на издателите да пуснат на пазара следващата му и може би най-успешна творба, а именно „Коледна песен” - първата от коледните му книги, която завършва в края на 1844 г. Всъщност, останалите се отличават с това, че стават все по-мрачни и маската на хората, на героите пада все повече и повече, за да даде на читателя усещане за гротеска.

Същата година Дикенс и семейството му посещават Италия и предприемат дори малко по-мащабно пътешествие, обикаляйки Швейцария и Франция в годините след 1847. Преди това обаче писателят се завръща в Лондон за издаването на следващия си роман, през 1844, а година по-късно отново пътува от Италия за Англия за да открие аматьорската си театрална компания, която по-късно става едно от основните му занимания. През същата година е публикувана и третата му коледна книга, а година по-късно и „Картини от Италия” е публикувана в „Дейли нюз” - вестник, който се гордее че е имал в редиците си именития писател като редактор.

През 1847 г., в Швейцария, Дикенс написва „Домби и син”, „Битката за живот”, както и частична своя автобиография. Режисира и играе в множество аматьорски театри и публикува последната от коледните си книги. „Дейвид Копърфийлд” бележи следващият творчески връх на автора от 1849 до 1850 г., когато е завършен.

Британецът продължава да се занимава с аматьорски театър, връща се към редакторската професия, като до 1855 г. нищо забележително не се случва в живота му. През октомври месец на същата година, обаче, Дикенс и семейството му посещават Париж, където писателят намира вдъхновение и започва работа по „Малката Дорит”. Романът излиза ежемесечно на части до юни 1857, когато е напълно завършен.

Същата година е белязана и от гостуването на Ханс Кристиан Андерсен - писател, към чиито приказки Дикенс нееднократно е изказвал възхищение. Театралната му компания пък се развива повече от добре, но по-любопитна е кратката афера на британския новелист с една от актрисите, играещи в представление на същата. Това допълнително обтяга семейните отношения, които благодарение на емоционалната нестабилност на Дикенс и без това не са в цветущо положение, и година по-късно се разделя с жена си. 1858 г., освен това, става арена на още един скандал с участието на британеца и популярния новелист Уилиъм Такъри. По същото време Дикенс за първи път участва в литературно четене срещу заплащане.

През 1863 г. изглажда проблемите си с Такъри, който умира година по-късно, когато Дикенс, вече с доста разклатено здраве, започва работата си по „Нашият общ приятел” издадена година след това. През 1865 г. преживява влаков инцидент, което допълнително допринася за влошаването и на физическото и на психологическото му състояние. От година на година здравето му продължава да се влошава и през 1869 г. получава лек удар. Това кара писателя да прекрати пътуванията си, но не се отказва от работата и започва да пише „Тайната на Едуин Друд”, която обаче не успява да завърши, тъй като на 8 юни 1870 г. получава нов удар, а ден по-късно умира. Погребан е на 14 юни същата година в Уестминстърското Абатство.

И така от този свят си отива един от най-забележителните писатели не само на деветнадесети век, а и на световната литература изобщо. Благодарение на огромната си енергия, Дикенс остава богато литературно наследство, измежду които вечни творби, приети за световна класика като "Клубът Пикуик", "Оливър Туист", "Коледна песен", "Дейвид Копърфийлд", "Истории от двата града", "Големите надежди" и т.н.


Допадна ли ви този материал? (24) (1) 9820 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.