Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Естетика на срането (статия) - Публицистика
Естетика на срането

Автор: Т. Христов, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Големият брат гледа ли, гледа...
Какво ли зяпа? Воайорство в национален мащаб.

По една случайност бях в Германия, когато там излезе първото издание на Big Brother. Мало и голямо, без разлика на пол, раса, религия или занимание се впусна в обсъждане на това ново и невиждано шоу. Даващите си вид на по-интелигентни обикновено започваха разговор по темата с думите "Аз по принцип не го гледам, ама снощи..." или "Включвал съм го два-три пъти, ама видя ли онзи...". Защото малко просташко си пада, пък не може пишман-интелектуалец с очила с позлатени рамки да го харесва. Но все пак всички превключваха на RTL във времето, когато се излъчваха репортажите от къщата.

Надявам се да бъда лош пророк, обаче ще взема да тегля една прогноза, ей тъй, малка екстраполация, както обичат да казват математиците.

В следващите един-два месеца България ще заживее с новите си медийни герои, ще съпреживява техните малки радости или дребни грижи, къпането нощем или просто ходенето до тоалетна. Зима иде, скучни месеци, няма клюки, няма интриги, но затова пък има Big Brother. И новите телезвезди ще се настанят трайно в умовете, пък и в сърцата на целокупната аудитория. Ще ги канят на кафе, ще ги излъчват в "Шоуто на Слави", че може да погостуват и на "Всяка Неделя". "Жълт труд" ще си намери материал за месеци напред, нищейки в подробности кой с кого и защо. Истерията постепенно ще се развихри, усърдно подклаждана от умели рейтингмейкъри. Ще има репортажи от смолянско село, в което селяните събират храна и дрехи за любимите си герои, ще има новини от някое софийско СОУ за първокласници, посвещаващи стихове на кака Мара или бате Тошко. Ах, летете SMS-и, в устрема ви милиони погледи са приковани със надежда и любов...

Налегнаха ме нещо детски спомени. Спомням си примерно интелектуалния вой, който се изсипа по повод на шоуто "Невада" (за родените по-после: това е първообразът на "Риск печели - риск губи" с вездесъщия водещ Къци Вапцаров), бурните призиви да се спре изпростяването на нацията, която ревеше в захлас "Неееееевада!". Спомням си и тоновете мастило, които се изписаха по повод на първата истинска чалгийка и онзи "закачлив" куплет - "само да те гепна, дънките ш'ти цепна", как пошлото и комерсиалното ни залива, изличавайки исконните български ценности. Някъде пак по това време Министерство на културата забрани издаването на албум на "Хиподил" заради "нецензурни текстове".

Да се смееш ли, да плачеш ли...

Ама май по-добре да се посмея. Ще превключа на онова предаване - "Минута е много" - в което неколцина брадати типове с високи диоптри мерят знания. За да спечелят какво?

Книга.

Ха-ха.

Ако пък Оруел можеше да види какво са направили от идеите му, сигурно щеше и той да се посмее. От сърце.

Между другото някое чевръсто издателство - а пък това може и да е част от рекламната кампания, знам ли и аз вече - е преиздало "1984" и "Животинската ферма" на Оруел. На тези, които още не са забравили да четат, мога само да кажа - наистина си струва да се прочетат. Докато чакаме предаването "Големият брат преди полунощ". Нали тогава се къпят, или греша?

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2257


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3120 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (24) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.