Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Харуки Мураками: "Преследване на дива овца" (ревю) - Харуки Мураками, Съвременна проза, "A Wild Sheep Chase", Нови книги, Японска литература
Харуки Мураками: "Преследване на дива овца"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 17 март 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сякаш не остана много да се напише за японския писател, още едно от чиито произведения излиза на българския книжен пазар, и освен че отдавна е разпознаваем и като стил, и като маниер, и отчасти дори като съдържание на творбите си - що се отнася до родния читател - се радва и на заслужена популярност.

Може би дори по-интересно в случая е, че въпреки че "Преследване на дива овца" е една от най-ранните му новели, човек не може да забележи някакъв голям контраст спрямо онези, при които вече е по-опитен. А още по-любопитен е начинът, по който авторът я определя - макар че всъщност това е трета част от трилогията му за мистериозния Плъх, самият Мураками не намира първите две за достатъчно солидни, за да заслужават издаване извън границите на Япония. Така че, реално, можем дори да говорим за книгата, представляваща своеобразен дебют за японеца на широката международна сцена. Дебют, който му носи широко признание и се явява ключов в писателската му кариера.

Поглед към съвременна, поне за началото на осемдесетте, и историческа, макар и в рамките на двадесети век, Япония - всъщност столетие, през което Империята на изгряващото слънце преминава през забележителна и особена еволюция на почти всички социални равнища - контрастирани чрез взаимодействието между бъдещето и миналото, на градската култура и провинцията, чрез картините, пейзажите, персонажите или диалога.

От друга страна - разказ за обикновения човек в края на повече или по-малко безгрижните младежки години, безвъзвратно, но неизбежно отминаващи в някой по-ранен или късен момент, при все всичките си предизвикателства или пък неволи. А веднъж щом човек се замисли, имагинерните диви овци винаги ще бъдат там, докато се намира кой да ги преследва.

Всичко това може да бъде "Преследване на дива овца", поднесена във вид на лесно читаема, макар и при някои отделни моменти не толкова лесна за разбиране амалгама от фантастика и мистерия, примесени тук-таме с щипка митология и малко философия. А цялото - описано с характерното за Харуки Мураками леко перо, увлекателно и любопитно, почти без значение какъв е вкусът на възприемащия.

В обобщение, отново сякаш не остана много да се напише. Наистина великолепно произведение, което без съмнение би доставило удоволствие на любителите на съвременната проза, японската литература или дори просто стойностната книга, при това без да има нужда от някакви бомбастични определения или категорично да изпъква в някаква насока. Което, в крайна сметка, е още един пример за сериозните и достойнства.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (3) (2) 4232 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.