Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Leon (1994) (ревю) - Люк Бесон, Драма, Криминален, Трилър, Гари Олдман, Дани Айело, Жан Рено, Натали Портман, Питър Апел,
Leon (1994)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 15 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Леон (1994)

Искаш ли работата добре свършена - наеми професионалист. Ако ли искаш той да заковава погледите на екрана - вземи Жан Рено. Последното, разбира се, е в рамките на шегата, но наистина и сред най-закоравелите почитатели на френския актьор рядко се намира някой, който да посочи друго заглавие за негова лебедова песен.

"Леон (Професионалистът)" е един от онези филми, които трудно подлежат на описание. Или, по-точно, сюжетът се резюмира, усещането обаче - едва ли, дори и при неистово желание. С няколко думи - животът е гаден, мръсен и кратък. Най-вече що се отнася до професионалния убиец Леон (Рено), който е наясно както с цената, така и с рисковете му. Майстор в занаята, самотен вълк, невлагащ излишни емоции в своята работа - или поне на повърхността. И поне до момента, в който напук на здравия разум и правилата на професията, спасява дванадесетгодишната Матилда от клането, спретнато от банда гангстери над цялото и семейство. От който момент нататък двамата разполагат само един с друг, а отношенията им, твърде човешкият начин, по който се изграждат, променят, развиват, в една крайно особена и далеч не предразполагаща обстановка, са това, което превръща лентата в един от гениалните филми на съвременното кино.

Съмнявам се, разбира се, че има много хора, които дори да не са го гледали, да не са чували за него. Причини за това - дал бог. Отпървом, това е една от редките за времето си продукции, плод на френско-американско сътрудничество. Режисьор и сценарист е не друг, а Люк Бесон, който по това време се намира в един от най-силните си периоди - "Леон" е предшестван от двата филма за Никита, последван е от "Петият елемент". А и сътрудничеството на Бесон с Жан Рено е продължително и ползотворно, като в онзи момент това е петото им общо заглавие.

Подобно е положението и с Гари Олдман, който през последните години - тогава - е направил запомнящи се роли както в "Джей Еф Кей" (Осуалд), така и в "Дракула", а защо не и "Ромео кърви", и също се намира на един от върховете в кариерата си, при това напълно заслужено.

С ролята на Матилда пък изгрява звездата на Натали Портман. Все още крехка и невинна, родената в Израел актриса прави може би най-добрата си роля до настоящия момент, включително, и никак не е изненадващо, че веднага след това взема участие, макар и по-второстепенно, в не по-малко легендарния трилър "Жега". Филм, освен с всичко друго, известен и с внимателно подбрания си, за сметка на което звезден актьорски състав. И макар и по-късно кариерата и да запада за продължителен период от време, талантът, който без съмнение притежава, се откроява ярко.

Какво остава да кажа в резюме - ако все още не сте гледали "Леон", то няма момент неподходящ, за да поправите този свой пропуск. Ако сте, то това е един от филмите, които не само го търпят многократно, но притежават и достатъчно много, за да може човек да открие още нещо, скрито между кадрите. И дори отвъд този случай, винаги е приятно да си припомниш някоя заслужила класика.


Допадна ли ви този материал? (11) (0) 6647 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (45) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Tron: Legacy 3D (2010)
Angel Sanctuary
The Explorer - брой първи
The Road (2009)
Cirque du Freak: The Vampire's Assistant (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.