Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Librarian Trilogy: Quest for the Spear (2004), Return to King Solomon's Mines (2006) & The Chalice of Judas (2008) (ревю) - Джонатан Фрейкс, Питър Уинтър, Дейвид Титчър, Марко Шнабел, Комедия, Приключенски, Фентъзи, Боб Нюха
The Librarian Trilogy: Quest for the Spear (2004), Return to King Solomon's Mines (2006) & The Chalice of Judas (2008)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 15 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Библиотекарят I-III (2004, 2006, 2008)

При целия куп ксерокопия на легендарната поредица "Индиана Джоунс", като че ли можем без особени задръжки да обобщим, че се е обособил своего рода поджанр на приключенските филми. Нещо от типа на артефактна мистерия, да речем. Всички тези ленти, обикновено телевизионни, се различават основно по главния си герой - при най-бледите отпечатки твърде близък до Хенри-младши - докато сходствата, за сметка на това, са толкова сериозно множество, че изброимостта му подлежи на въпрос. Така или иначе, обаче, крайният резултат обикновено е разтоварващ, малко или повече приятен, леко наивен и никак нелош за запълване на някой празен час - особено ако имаш доброто желание да свалиш от сивите клетки доза излишно напрежение.

С което стигаме до "Библиотекарят". Продукция на TNT, всъщност вече с три издания, на която едва ли щях да се спра, ако не бе на свой ред стечението на три отделни обстоятелства. Първото вече го споменах, колкото до второто - в главната роля е Ноа Уайли - актьор, който ми стана симпатичен още навремето, с доста отдалечения вече старт на "Спешно отделение". Друг е въпросът, че с петнадесетте сезона на медицинската сапунена опера реално се заключава и почти цялата му екранна кариера. Трето, режисьор е Джонатан Фрейкс, който в това поприще е с малко противоречиви изяви, поне извън "Стар Трек" и един от епизодите на "Майстори на научната фантастика", но все пак има попадения - а и като почитател на класическия фантастичен сериал и самия него, ми стана достатъчно любопитно.

Самият сюжет е доста характерен, така че ще си позволя дори да обобщя съвсем накратко историята досега в целите и три части - доколкото и самите заглавия са достатъчно показателни. Флин Карсън (Уайли) е застаряващ зубрач с нечовешки брой висши образования и енциклопедични познания във всички сфери на човешкото знание и отвъд него, вманиачен в самата идея да трупа нови и нови, докато на практика не го захвърлят на кучетата, или по-конкретно - реалния живот. Където обаче получава изненадващото предложение да постъпи в Библиотеката - тайнствено хранилище на човешкото познание, както и почти всеки легендарен предмет, за който можете да се сетите, от Екскалибур до Изчезналия кивот. И, естествено, впримчено във вечната борба между Доброто и Злото в най-разните им проявления. Така следват "Quest for the Spear" - по-точно копието, с което е пронизан Христос, "Завръщане в мините на Цар Соломон" и "Бокалът на Юда", свързан на свой ред с вампири, Дракула и тези три добре познати неща. Като приятното е, че покрай централната легенда, пък било то и за кратко - благодарение именно на енциклопедичността на основния персонаж - се промъкват и други любопитни факти, а всичко това е гарнирано с приключение, предостатъчно комични моменти и достатъчно наслада за мъжкото око в лицето на различните дами. Нещо отново емблематично за жанра, без да е натрапчиво.

Втората приятна изненада всъщност е самият Флин - героят някак съчетава чертите на класическия смотльо, погълнал няколко бастуна, с доста жизнерадостно поведение и излъчване, а всичко това наистина подхожда на опаковката, която се явява Ноа Уайли - който и като д-р Картър имаше някои подобни черти. В допълнение, ефектите, които са важни за този тип продукции, съвсем не са долнопробни, макар че напълно естествено отстъпват с поне една класа на големите киноленти от рода на самата поредица за Инди, "Мумията" и тъй нататък, както и на приказките на Холмарк - ако говорим конкретно само за телевизия.

Разбира се, и трите филма не са някакво невероятно произведение на изкуството, но в резюме трябва да кажа, че останах повече от доволен, дори само от това, че при толкова отъпкана пътека пак може да излезе нещо доста прилично - особено при последната част, предвид че историята с Дракула е още няколко пъти по-изтъркана. Или, с други думи, ако за разнообразие ви се гледа нещо подобно приключенско и съвсем неангажиращо, изборът съвсем не би бил лош - "Библиотекарят" е един от най-малкото по-симпатичните възможни.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 3840 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.