Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Сангрия и боле (статия) - Кулинария, Боле, Бяло вино, Испания, Коктейли, Сангрия, Франция, Червено вино
Сангрия и боле

Автор: Константин Делчев, събота, 07 март 2009.

Публикувано в Статии :: Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На много места из Средиземноморието човек ще срещне традицията виното да се пие с вода или сокове и плодове. Обичаят всъщност идва още от Античността - в Древна Гърция пиенето на неразредено вино дори е било считано за признак на откровена простащина, както Теофраст ясно показва в своите "Характери". Друг е въпросът, че пръст в тази традиция има далеч по-тривиалния факт, че древногръцкото вино е било доволно сладко, достатъчно силно и съответно бързо е водело до неприятни последствия.

Двете най-известни подобни напитки обаче идват не от Гърция, а от Западна Европа. Това са френското боле и испанската сангрия, на които именно ще се спрем по-долу.

За нещастие на любителите на тайните семейни рецепти от по-миналия век, ще кажем още отначало, че няма такова нещо като оригинална рецепта за сангрия, или традиционна сангрия. Има някакви хлабави общи принципи, които варират в големи граници, и които за последно са се изменили с навлизането на газираната вода. Останалото е по вкус на майстора.

Sangria на испански означава "кървава" и това е преобладаващото название на напитката в Иберийския полуостров, въпреки, че португалци, галисийци, баски и т.н. си имат собствени названия. Идва от факта, че основата на сангрията като коктейл традиционно е червено вино и действително повечето рецепти дават съотношение вино-газирана вода между 2:1 и 3:1. Така, на около 1 л. получена течност, се добавят нарязани плодове според наличностите - например, два-три портокала или праскови, евентуално малък лимон, но също така и ягоди, ябълки, круши и пр. Сместа се допълва 50-100 мл. концентрат, за предпочитане също на гроздова основа - коняк, или малко повече шери или порто - и евентуално вече канела, както и мед или захар за подслаждане. Напитката се поднася охладена в широки кани, като понякога се оставя и голяма лъжица, за вземане от плодовете. Представлява изключително приятен и лек плодов коктейл за лятото, крайно непретенциозен от към съставки.

Вариация на сангрията е т.нар tinto de verano, което по същество е газирана вода и вино в равни дози и също е доста популярно в Испания, защото е още по-непретенциозно, бързо за приготвяне, а и може лесно да се сервира вместо сангрия на ордите туристи. Също така, към сангрията понякога се добавя и плодов сироп, който едновременно подслажда и засилва плодовия аромат на питието.

Болето пък е традиционен френски коктейл с доста по-благородно потекло от сангрията. За разлика от нея се прави с бяло вино (въпреки че и в Испания съществува понятието "бяла сангрия") и начинът на приготвянето му е малко по-особена, защото традиционно в него участват две вина.

Плодовете, от които се прави болето могат да варират също толкова, колкото и тези за сангрията, но цитрусите, ягодите и прасковите са най-често срещани, при все че човек може да открие и такива екзотики като боле с краставици или портокалови кори. Добре е те да са нарязани така, че човек да може да ги отпива заедно със самата напитка.

Процедурата за приготвянето е малко по-дълга. Плодовете (приблизително килограм и половина, варира според вида) се поливат с малко алкохол, най-често коняк, калвадос, ром или силно и сладко вино, поръсват се обилно със захар и се оставят да пуснат сок, а после се заливат с вино и така престояват още около час. След това се добавят още две бутилки вино и една бутилка шампанско, сместа се изстудява и се сервира. За по-делнични случаи шампанското може да се замени и с по-малко количество газирана вода. Сервира се в широка купа, а за боле има и голям брой специално изработени сервизи.

Както и при сангрията не е препоръчително в него да се слага лед, защото все пак разрежда и убива вкуса.

Разбира се, рецептите могат да варират в далеч по-големи граници, както по отношение на плодовете, така и на допълнителните алкохоли, а студените винени коктейли отдавна са излезли извън границите на Средиземноморието. Можем да споменем и руските крюшони, най-елементарният от които съдържа само коняк и шампанско в различни пропорции, и който е както пивък, така и главоболен. Но по-важното, което трябва да запомните в случая, е, че за разлика от греяното вино, тези напитки са по-бедни на силни подправки и макар да поправят прекалената сладост или киселата жилка във виното, не винаги поправят неприятната острота. Наздраве!


Допадна ли ви този материал? (20) (0) 18056 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.