Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Crimfall - As The Path Unfolds (2009) (ревю) - Викингски метъл, Епичен фолк метъл, Crimfall, Нови албуми
Crimfall - As The Path Unfolds (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 01 март 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Crimfall - As The Path Unfolds
Napalm Records, 2009

Line-up:
Jakke Viitala - guitar, bass, programming
Mikko Hдkkinen - vocals
Helena Haaparanta - vocals
Henri "Trollhorn" Sorvali - bass
Janne Jukarainen - drums
Maija Arvaja - violin
Esa Korja - cello
Terri Kunnaskari - accordion

Tracklist:
1. Neothera Awakening; 2. The Crown of Treason; 3. Wildfire Season; 4. Where Waning Winds Lead; 5. Sun Orphaned ; 6. Ascension Pyre; 7. Shadow Hearth; 8. Non Serviam; 9. Aubade; 10. Hundred Shores Distant; 11. Novembré

Говорихме си наскоро с един приятел за музиката и ревютата в „Сивостен”. И ми казва: „Добре де, не може всички тези дебюти, неизвестни банди, да са толкоз добри.”. И се замислих – ами, вярно е. Иначе щеше човек да отиде до магазина, да хване произволен диск на световно безизвестна банда, по възможност първи албум, и щастлив от златната покупка да затръчка към уредбата да го „врътне”. Та реших да подбера нещо малко по-бозаво от вълната заливаща музикалния пазар. Тъй де, където има вълна има и пяна и тиня и други нечистотии. Преглеждам групи, жанрове и попадам на нещо интересно – епичен фолк метъл. Включващ самотен копиеносец на обложката и оркестър.

Доволно потривам ръце, че най-сетне ще „разкова” нещо. Така де, фолк и метъл по принцип трудно се комбинират. Епичното във въпросния коктейл пък нерядко е причина нещата да отидат в неслушаемия спектър. А оркестър и китари в масовия случай резултира в предимство или на първото или на второто. Като и в двата случая не е на добре – в крайна сметка метълът иска здрави рифове, а пък присъствието на цяла сюрия музиканти трябва да се чува. И това неразрешимо уравнение много рядко получава верния си отговор, така че ниските очаквания бяха напълно оправдани, дори да оставим шеговития тон.

Обаче, анти-религиозните викинги от древна Скандинавия, искам да кажа финландците от Crimfall, за моя най-голяма изненада, са намерили точното решение на вече описания ребус. Така че приятелят ми ще остане разочарован, че отново пишем за един впечатляващ, да не кажа велик дебют. Китаристът Яки Витала, който стои зад музиката на бандата, е направил нещо наистина гениално. Атмосферично, мелодично и едновременно с това с духа на метъл от висока класа. Трите елемента са вплетени буквално в тъканта на песните и комбинацията си заслужава, защото е нещо уникално.

Освен всичко това, „As The Path Unfolds” се отличава едновременно със страхотните си китари, което само по себе си не е странно, но ако допълним, че оркестърът е използван съвсем пълноценно е любопитно. Силни духови мотиви, силна струнна секция допринасят към мелодиите и епиката в степен, която разкрива наистина нови хоризонти за онези, които биха последвали подобен път. Всичко това с добри женски вокали, хорове, които допълват водещия блек вокал. Отново с добър баланс, без тежестта да пада прекалено много на някой елемент от вокалната част на музиката на финландците.

Изобщо, албумът е комбинация от наистина майсторски музикантски изпълнения, страхотни мелодии, плътност и баланс, който го прави да звучи като нещо качествено различно и уникално. Без съмнение си заслужава да се чуе от всеки любител на добрата музика – без значение от стила. И бих добавил, че ако съм във филмовата индустрия и търся някой да ми напише саундтрак на епична викингска сага – след като чух „As The Path Unfolds” вече бих бил наясно към кого да се обърна.

След като 2008-ма година донесе множество положителни емоции на музикалния фен, следващата я се очертава като дори още по-добра в това отношение. И ако продължаваме да чуваме страхотни дебюти или завръщания, странични проекти, които събуждат спомена за времето, когато метъл сцената беше наистина в разцвета си, няма да се учудя ако скоро започнем да казваме, че се намираме в нов ренесанс на стила.


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 3779 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.