Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Константин Вампила: "Курт" (ревю) - Константин Вампила, Българска литература, Нови книги
Константин Вампила: "Курт"

Автор: Йордан Попов, неделя, 01 март 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

От момента, в който разгърнах страниците на "Курт", ми стана ясно, че ще трябва да напиша тази статия. Става дума за първата, а, силно се надявам, и последна книга на скандалния в миналото авангарден дизайнер Константин Вампила - половинката от дуото Кристина и Константин, отговорно за доста от сценичните костюми на травестита Урсула. Последното, разбира се, не е от толкова голямо значение, затова нека по-добре разгледаме самото му произведение.

Оформлението е наистина ефектно, с което може би се изчерпват и достойнствата на това заглавие. Черната хартия, минималистичната и стилна корица правят наистина добро впечатление, което обаче се изпарява скоро след като спрете поглед на цената. А тя е наистина неоправдано висока за подобен случай. Цялата книга разкрива всъщност стремежа на автора към показност и скандал, започвайки с черния цвят на оформлението, до точно 666-те страници - постигнати обаче чрез започване на книгата реално от 173-та. А при всичките неща изписани вътре ми е чудно как пък не е наместил още мъничко, та да си направи такава с нормално начало - освен ако това не е още един способ, чрез който да се предизвиква усещане за различие.

За какво става дума вътре? С една дума, книга нечетима за повечето хора, освен може би за някой силно отегчен интелектуалец, който се впечатлява от безкрайно повтаряне на сложни думи, цинизми и мантрено изреждане на модни марки. Езикът е сложен и неразбираем за голямата част от онези, които биха се излъгали евентуално да я прочетат. На мен лично около десетина страници ми бяха достатъчни, за да предизвикат първи пристъпи на главоболие.

Книгата започва с порой цинизми, скицирано представяне на главния герой (или злодей) - Курт, и продължава в същото темпо до самия си край. В повечето случаи, поредният абзац изобщо не е свързан с предходния, или следващия, ако става на въпрос, и през повечето време читателят остава с впечатлението, че събира отделни късчета от някакъв пъзел. Без да знае обаче как да ги навърже, за какво става дума изобщо и дали парченцата са от един единствен такъв. Действието е силно накъсано и изпълнено с престорен екшън, но някак без да дава представа кой и защо присъства там, което обезсмисля събития, докато в един момент буквално ви омръзва да четете безсъдържателни, но надути фрази. Да не говорим, че през повечето време книгата всъщност представлява речник на модни марки, изброявани с изключително настървение. Всеки от героите е бегло скициран, изключая подробните описания на половите атрибути, или това, с което е облечен - в някакъв момент надлежно описано чак до съответната марка, на която принадлежи. И така отново и отново, до втръсване.

Откровено, не ви препоръчвам да си купите тази книга, дори и още първоначално да не са ви отблъснали стряскащите петдесет лева на задната корица. За които можете спокойно да се снабдите с енциклопедия или фотоалбум, и със сигурност ще си заслужава далеч повече.


Допадна ли ви този материал? (33) (4) 7822 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.