Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Конрад Фиалковски: "Нулево решение" (ревю) - Конрад Фиалковски, Научна фантастика, "Kosmodrom", Полска литература
Конрад Фиалковски: "Нулево решение"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 26 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Конрад Фиалковски е един от онези фантасти, на които може би най-много приляга определението автор на научна фантастика. Дори само защото е учен. Но професорът от Варшавската политехника, специалист по математически машини, е и малко по-особен случай - първо започва да се занимава с писане, а чак после с наука. Полякът може би не е най-продуктивният автор, със сигурност не е и най-популярният, но без съмнение е ценен с разказите си за любителите на жанра. И макар че за модерния читател може да звучи странно, дори архаично с техниката си, а дори и с стил и постановка на творбите, в които може да се проследи цялото развитие на социалистическото течение на жанра, то на идейна и морална основа продължава да бъде актуален и в наши дни.

В „Нулево решение” са събрани пет от любимите на самия него разкази, както и два, които допълват картината на творчеството му. Интересно е, че в разказите му от различни периоди като цяло трудно си личи кога са писани, така че можете да очаквате една изключителна консистентност. Във всички тях читателят може да види ценни разсъждения за морала в науката и доколко оправдано е в името на нея да се потъпква това, което ни прави човеци. Може да се запознае с хора отдадени на работата си, люде изпълняващи мисия. Може да се сблъска със странни идеи, хрумвания и хипотези. С различните антиномии занимаващи автора – изобщо с един много широк спектър, покриващ почти всяка насока в поджанра на техническата фантастика.

Положително е, че всъщност научните занимания на Фиалковски не влияят в голяма степен на творчеството му, с изключение на стремежа към достоверност и реалистичност. Повече го занимава човека и неговите реакции в непозната среда. Хората и техните решения, действия, когато са поставени в конфликт между текущата ситуация, собственото си оцеляване дори, и обществените норми на поведение, морал, отговорност. Дава въпроси, но не и отговори. Пита ни например какво е човекът всъщност и ни подтиква, насочва към собствени размисли по въпроса, обогатява собственото ни мнение, без да натрапва своето.

И когато приключиш с четенето разбираш защо всъщност, когато правят едно откритие и дори когато го популяризират, учените или пък изследователите, пътешествениците, всички, които допринасят към общия сбор на човешкото познание, рядко вземат предвид дългосрочните последици от него. Осъзнаваш необходимостта, стремежа, който ги тласка и ги разбираш. Разбираш хората около теб, опознавайки себе си в огледалото, предоставено от автора.

Така че Конрад Фиалковски без никакво съмнение си заслужава отделеното внимание на любителя на добрата литература и добрата научна фантастика, в частност. Независимо че образите му често изглеждат еднопластови и едностранчиви. Без значение вече поовехтялата техническа база, с която борави, но която всъщност удивително рядко изглежда такава, ако не и обърнеш специално внимание. А сборникът „Нулева зона” е едно добро начало на подобно запознанство.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 4429 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.