Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За нормалните табута (ревю) - Георги Михалков, Валерия Кардашевска, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Надя Конакчиева, Тодор Доцев, Яко
За нормалните табута

Автор: Мариана Иванова, вторник, 24 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Източник: teatri.bg

Покрай гръмките заглавия на театрални премиери последните седмици искам да ви обърна внимание на спектакъл от началото на този сезон, който може да сте пропуснали. Това е постановката „Табу” в Камерен театър „Възраждане”. Създател на текста е Яков Джераси, племенник на Карл Джераси – измислил хапчето анти-бебе и автор на 12 пиеси, които се играят с успех в цял свят. С режисурата се захваща Георги Михалков, когото познаваме от черната комедия "Паметта на водата" от Шийла Стивънсън в Младежкия театър и „Укротяване на опърничавата” от Шекспир в театър „София”

„Табу” предлага модерен поглед върху семейството, неговата патриархална и хетеросексуална рамка и променената ситуация в 21 век. Героите се опитват да отговорят на въпроса какво е нормално и въобще уместно ли е да се дават такива определения за дадена връзка. В малкото пространство на театър „Възраждане” много силно се усеща убедеността на персонажите в правотата си.

Тази на Камерън (Даниел Цочев) и неговата съпруга - набожната Присила (Надя Конакчиева). Влюбената двойка не може да приеме „различността” на Сали (Валерия Кардашевска) - сестра на Камерън и Хариет (Ивет Радулова). Сигурни в това, което чувстват в същото време са журналистката и лекарката, които приемат за съвсем нормално да си направят бебе ин витро, чийто донор е братът на Хариет – Макс (Тодор Доцев).

Сложните образи на всички актьори се поднасят естествено, играта е лишена от театралничене. Петимата актьори, станали почти част от публиката в уютната зала на Столичната библиотека, пресъздават с дълбочина полюсните настроения. Силният диалог и злободневността превръщат спектакъла на Георги Михалков в съвременен и искрен поглед към „хомосексуалната нормалност”. Двете враждуващи двойки са помирявани от Макс, който се опитва да им покаже, че няма права и крива гледна точка.

И всички трябва да се научим да живеем и приемем тези, които не можем да разберем. Кат е задължително да извадим чувството си за хумор от мазето. Защото както казва режисьорът „Пиесата е много смешна, макар често хуморът да е черен, абсурден, и това е най-ценното й качество, защото смехът е единственият начин да приемем нещо, което по принцип отхвърляме категорично".


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 6094 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.