Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гъбена градина: Artomyces pyxidatus (статия) - Биология, Микология, Artomyces pyxidatus, Гъби, Коралки
Гъбена градина: Artomyces pyxidatus

Поредици: Гъбена градина

Автори: Иван Ж. Атанасов, Константин Делчев, понеделник, 23 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Има един вид доста любопитни като външност, разпознаваеми и едновременно с това разпространени на няколко континента гъби, за които ще си поговорим този път. Става дума за Artomyces pyxidatus. Интересно е да се отбележи, че до 1981 година, тази коралка не е попадала в отделен род и именно за това е по-известна под названието Clavicorona pyxidata. Но от една страна морфологичните различия, които сами по себе си са достатъчно значими, от друга ДНК изследванията го потвърждават, така че заедно с близко свързаните с нея гъби биват пратени в ново, собствено семейство.

A. pyxidatus е доста добре изучена. Среща се в Северна Америка, Европа и Азия, но не е намирана на Българска територия. Екземпляри от различните континенти, макар да проявяват съществени различия от генетична гледна точка, се кръстосват успешно в лабораторни условия. Расте по дърветата, като особено често се среща по гниещи дънери. На цвят е белезникава до жълтеникава, разклонена, подобно на коралите, като отделните клонове завършват с няколко израстъка, образуващи своеобразна корона.

Споменахме, че на генетическо ниво има различие между представителите на вида от различните континенти. Действително тези срещани в Китай, Швеция и Русия могат да бъдат обособени в различима от виреещите в Централна Амарика и Мексико група. Също така последните пък проявяват забележими различия от северноамериканските и така се оформят редица вариации, което всъщност не е нетипично за базидиевите гъби.

От кулинарна гледна точка, значимостта им е от малка до нулева. Гъбата е ядивна, но вкусът й е остро пиперлив. Въпреки това текстурата й я прави сравнително подходящ избор за отделни ястия. Все пак препоръката е да не се използва за подобна цел, тъй като са регистрирани случаи на диария и повръщане при по-чувствителни хора. Ако все пак решите да експериментирате, важно е да се знае, че въпреки че Artomyces pyxidatus е разпознаваема гъба, има няколко други отровни гъби, които лесно биха заблудили човек без опит.

Всъщност има доста видове коралоподобни гъби. Всички се характеризират с подобна форма, но любопитно е, че повечето всъщност не са близки родственици. Въпреки това разглежданият тук вид може да бъде объркан основно с една от същинските коралки, Ramaria stricta, поради подобния си цвят и факта, че и двете растат директно върху дърво. Разликата е, че при втората, характерната описана „коронка” отсъства, но това не винаги е толкова явно забележимо и по принцип брането на коралки не се препоръчва на гъбари без опит.

Въпреки практическата си безполезност като храна, коралоподобните гъби са изключително красиви. Освен това често се намират в периоди, когато никакви други гъби не никнат. Всъщност е интересно да се отбележи, че цялата тази красота идва от еволюционния стремеж за увеличаване на повърхностната площ на екземпляра, като целта е, естествено, да може да произвежда повече спори и да ги разпръсква на по-голяма дистанция.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7205 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (277) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.