Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Теория и практика на мезето. Фондю по нидерландски (статия) - Кулинария, Мезе, Рецепти, Сирене, Фондю, Холандия
Теория и практика на мезето. Фондю по нидерландски

Поредици: Теория и практика на мезето

Автори: Иван Ж. Атанасов, Ангел Генчев, неделя, 22 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какво прави човек като му се припие вино? Отговорът на този екзистенциален въпрос всъщност би бил гордост за мосю Окам - купува си. По-интересното се случва обаче, когато погледът му падне върху някое по-качествено произведение на течното изкуство. Освен, че бърка дълбоко в джоба, то води и до странни, нетипични съпътстващи действия. Нещо такова се случи и с мен. Тръшнах трите бутилки на плота в кухнята, погледнах ги с умиление, отворих хладилника и установих, че е с една идея по-пълен от главата ми. Или, с думи прости, вътре се подмотваше поне парче млечен продукт, макар и неизвестно какъв. В компанията на дузина кутийки родно, светло пиво.

И така, наложи се нов круиз до магазина. Голяма грешка! Или поне от гледна точка на вече наболяващият ме от предишната процедура по кръвопускане портфейл. За негово голямо нещастие обаче, крайчицата на окото ми мерна сирене „Гауда”, и направо си представих как коженото произведение съска „мръсни холандски крави”, усещайки повторната флеботомия. Не че му обърнах внимание, и се насочих право към прихванатата цел. Защото в главата ми вече се оформяше фондюто, виното и вечерята на свещи с красива жена. Е, за жалост от магазина до вкъщи не успях да набавя последното, така че се наложи да спра преди свещите.

Сега, кратка кулинарно-литературна вметка - самото название фондю сбира на едно място голяма палитра от доста разнообразни рецепти, с още по-многообразни наименования, които обаче винаги съдържат сирене и се приготовляват по един и същи начин - в дебелостенен по възможност съд, който да поддържа топлината върху романтичния пламък на спиртник. И винаги се сервират с печени филийки. А ако трябва да сме честни, фондю можете да си изимпровизирате почти както ви дойде на акъла - или по-точно на небцето - и всичките тези класически комбинации са малко или повече ориентировъчни. Долната, специално, всички наричат холандска - освен може би жителите на Ниската страна, както обикновено се получава - и като всяко фондю е не само удоволствие за езика, но и великолепно мезе за всякакви по-нискоградусови алкохоли.

Та, натоварен с царевично брашно, сирене, няколко глави чесън, масълце и две франзелки, се изкачих по стъпалата, отключих вратата, проклинайки онзи, който натовари слон в асаньора, за да допринесе за поредното му спиране, затръшнах я зад гърба си, и се отдадох на кулинарното вещерство, присъщо на всеки добросъвестен консуматор на вино. Което, между другото, се охлаждаше лека по лека до идеалната си температура.

Конкретните продукти:
- 1/2 кг. "Гауда", холандска в случая
- 300 мл. бира със забележка
- 20 гр. царевично брашно
- няколко скилидки чесън
- масло
- черен пипер
- сол
- хляб

Някъде в този момент настъпи и откровението, че въобще нямам спиртник. Не че хукнах да търся такъв - походно котлонче върши точно същата работа, макар и без синкавия пламък, лекия аромат на горящ спирт и неудобството от кабела, разпънат през масата. Но преди да стигнем до самото поддържане на температурата във фондюто, се налага да го приготвим. Начело със стъргането на сиренето - процедура лесна, макар и крайно досадна. Поради което след като я приключих, огледах доволно резултата и отпих точно двеста милилитра - като по капкомер - от отворената бира. Другите триста щяха съвсем скоро да влязат в употреба, но по косвен начин.

Двадесетината грама царевично брашно са доста тъжна съставка от рецептата, особено когато няма какво да се правиш с останалото. Е, по-късно реших и този проблем, но другият ден си е друг ден, така че да се върнем към фондюто. Белене на чесъна – две, три скилидки. Счукване и пристъпване към същинската дейност. Намирането на чист съд понякога е проблем, така че жално погледнах към мивката и се заклех, че ще си купя миялна машина. След като и той бе набавен все пак, биде намазан с масълце и вече настърганото сирене се озова в него заедно с бирата. След което цялата галимация започва да се загрява постепенно. До разтапяне.

Тогава добавих счукания чесън, малко сол, малко повече черен пипер, брашното обаче наложи отварянето на нова бира, тъй като предишната половинка мистериозно се изпари, а все пак трябваше да се размие с около една супена лъжица от нея. От там нататък последва едно бъркане, още бъркане, и повече бъркане, докато резултатът започна да изглежда достатъчно сгъстен и хомогенен - тази хубава, сложна дума, която всъщност значи равномерно объркан от бъркането, и "равен", а не на бучици - за да се пренесе на походното котлонче. Като за финал, франзелата бе нарязана колелца, които пък набързо еволюираха в препечени и нарязани на хапки.

Следва консумацията – боцваш залче, топваш залче, омацваш пейзажа, глътваш винце и хапваш. А лекотата, с която може да се омаже човек, е наистина главозамайваща - което все пак не е толкова зле, колкото да си загубиш хапката в сиреновото блато. Но в крайна сметка изкуството иска жертви.

Особено това на мезето, с което тепърва ще берем ядове. Наздраве!


Допадна ли ви този материал? (16) (1) 6650 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.