Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гор Видал: "Холивуд" и "Вашингтон: Окръг Колумбия" (статия) - Американска история, Американска литература, Гор Видал, Исторически роман
Гор Видал: "Холивуд" и "Вашингтон: Окръг Колумбия"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Съединените американски щати. Злободневна тема - макар и не като през добре забравеното забравено време ;")

Не, че имам някакво намерение да говоря за политика, опази боже. Съвсем скромничко си мисля да говоря за книги. Е, и за политика, все пак. Даже за книги за политика, но не политически.

Самият Гор Видал, като автор, няма какво толкоз да му се представя. Не защото не ми е първа статия за негово произведение (в интерес на истината и в предишните не съм го правил)... По-скоро защото Гор Видал е самият себе си - ветеран на американската романистика, вече .. колко са .. осемдесет и кусур години, от които над петдесет творчески. Блестящ разказвач, саркастичният дух от бутилката, която никой никога не е искал да отваря; неизменен и неизбежен социален коментатор, критичната алфа и иронична омега на битието на Америка...

Та, "Холивуд" и "Вашингтон: Окръг Колумбия".

Ще се възползвам малко вулгарно от кратките рецензии на книгите - в киното, в политиката, в Холивуд и Вашингтон. В столицата - същинската, или пък другата - олицетворението на илюзорната представа за американската мечта. Отвън и отвътре. Светските салони, кулоарите на Сената, рекламните фасади. Звездите на единия или другия подиум. Фалшивите ценности и идеали, корупцията - синоним на морал; обществено приетото благо и личното благо на една и съща златна тепсия. Богоизбраните и богопомазаните, помазаните от избраните и боговете в земната си същност.

Всичко това в два романа, описващи американската върхушка в периодите на Първата и Втора Световна война, пречупени през сатиричното, повече саркастично перо на Видал - кандидатирал се лично за Сената, макар и близо петдесет години по-късно. С няколко думи - оловото под слоя злато. Малко ми напомня на литературен "Апокалипсис сега", да си призная, или поне е завладяващо по подобен начин - по моему.

Трудно за интерпретация без спойлери, опасявам се, даже ми се струва, че съм се поуплел по-горе; но пък и не искам да убия удоволствието на читателя. По-добре преценете сами.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2242


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4041 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.