Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Okuribito (2008) (ревю) - Йоиро Такита, Кундо Кояма, Драма, Казуко Йошиюки, Кимико Йо, Масаширо Мотоки, Риоко Хиросуе, Такаши
Okuribito (2008)

Поредици: Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, събота, 21 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Departures (2008)

Не е невероятна новост това, че японската и западната култури трудно намират пресечни точки, дори що се отнася до вижданията им относно кинематографията, в резултат на което подходих към "Okuribito" с повече от смесения очаквания - дори известни предразсъдъци. В следствие на които може би пък останах още по-приятно изненадан.

Нека започна от там, че не съм сигурен точно в коя графа да поставя лентата от Страната на изгряващото слънце - от една страна има доста драматични, дори мелодраматични в заключителната си част елементи, от друга - нелошо количество комични епизоди, начело дори със завръзката. А още по-малко смея да предполагам как го възприемат самите японци. За всеки случай, за мен лично, бе най-вече прелюбопитен вътрешен поглед към един аспект на далекоазиатската култура, който всъщност е и доста известен - особеното им отношение към смъртта.

Сюжетът накратко - след разформироването на оркестъра, в който се изявява, млад челист се завръща в провинцията заедно със съпругата си. В търсене на работа попада на обява със заглавие "отпътувания", която възприема като позиция евентуално в туристическа агенция. Каква е обаче изненадата му, когато попада в погребална агенция. Трябва да отбележа, че на родния език на филма явно става дума за печатна грешка в злощастното обявление, като този забавен момент няма как да се предаде точно, но пък е показателно за сравнително тънкия и приятен хумор в цялата лента. Така или иначе, нашият герой се захваща с работата, с която постепенно успява да навикне, и дори нещо повече - да вникне в дълбочината и, да докосне преклонението и уважението към починалия, което представлява всеки един малък детайл от сложната и деликатна типично по японски церемония по неговото подготвяне.

Както може и да се очаква от страна на жителите на Далечния Изток, операторската и въобще цялата техническа работа по "Okuribito" е извършена изключително прецизно, като допълнително дава и интересен поглед към японската провинция, която струва ми се далеч по-рядко намира своето място във възгледите на западния човек. В същата степен това може да се каже и за актьорската игра, която в цялост е доста високо ниво.

Безспорно има моменти и събития на екрана, аспекти от поведението на героите, в които е малко трудно да се вникне и изглеждат доста чужди, но въпреки това на малко по-внимателния и заинтересован разбира се зрител тази драма определено има какво да предостави. И при това немалко. Поради което с удоволствие бих му я препоръчал.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3434 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.