Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Entre les Murs (2008) (ревю) - Лоран Канте, Франсоа Бегодо, Драма, Артур Фогел, Дала Дукур, Дамиен Гомес, Жулиет Демай, Лаура Бакел
Entre les Murs (2008)

Поредици: Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, събота, 21 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Class (2008)

"Entre les Murs" вече постави в колекцията си Златната палма от миналогодишния фестивал в Кан - и което е може би любопитно, стана първата френска лента за двадесет и една години, успяла да задържи престижната награда на родна земя - и в този ред на мисли номинацията му за Оскар, съответно, не е някаква голяма изненада. Категорията, естествено, е чуждоезичен филм, макар че ако трябва да бъдем честни, произведението на Франсоа Бегодо има повече документална, отколкото художествена стойност.

Самият той е автор на едноименната книга, върху която е базиран сценария - отново негово дело - а е изпълнител и на главната роля. Тя го поставя на мястото на прогимназиален учител, изправен пред парижки клас с разнонационален произход. Филмът, респективно, има доста силен социално-политически привкус, а и нещо повече - безкрайно интересната гледна точка през очите на подрастващите. И въпреки че неизбежно представлява далеч по-сериозен интерес за многоцветна Франция, немалка част от поставените във филма въпроси в настоящето са до голяма степен общовалидни.

Франсоа Бегодо на свой ред е доста любопитна личност. Изтъкнат филмов критик и телевизионен деец, французинът е дипломиран литератор, писател и журналист, в миналото си дори музикант - и то в доста реактивен стил като пънк рока, а на фона на всичко това, известен период от време е работил като учител. Без съмнение, разностранните му културни интереси, опитът - и фактът, че все пак работи върху собствена творба - допринасят изключително много за реалистичния образ, който изгражда на екрана. Всъщност актьорската игра е брилянтна във всяко едно отношение, макар че силата на филма остава в тематиката, философията и начина, по който те се разгръщат.

В крайна сметка, "Entre les Murs" в никакъв случай не е филм за масовата публика, дори бих казал, че потенциалната му аудитория по презумпция е доста ограничена. Но това по никакъв начин не е атестат за безспорно високите му качества, и ако попадате сред хората, които подобна тематика вълнува, гледната точка на френската лента няма как да не обогати гледището ви с още една възможна и интересна позиция. Въпреки това, филмът е с две думи силно академичен по дух, и едва ли ще ви достави нужното удовлетворение, ако нямате малко по-конкретен повод да го гледате.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3335 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.