Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Архитектурни шедьоври: Парижката Света Богородица (статия) - Архитектура, История, Катедрали, Париж, Религия, Франция, Храмове
Архитектурни шедьоври: Парижката Света Богородица

Поредици: Архитектурни шедьоври

Автор: Илиана Т. Илиева - Дъбова, петък, 20 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Световноизвестната църква “Света Богородица” (Notre-Dame de Paris) е построена почти в центъра на остров Сите на река Сена, люлката на Париж. Това е една от най-красивите катедрали във Франция - а и не само - и една от сградите-емблеми на френската столица. Катедралата е ярък образец на готическото изкуство.

Строежът на църквата започва през 1163 година по нареждане на епископа на Париж, Морис дьо Сюли. Работата по грандиозния обект приключва почти два века по-късно - през 1345 година. Въпреки че строителството е осъществено от различни майстори, катедралата притежава хармоничен архитектурен облик. Множеството поражения, нанесени върху сградата по времето на Великата френска революция наложили необходимостта от реставрация. Тя била осъществена в периода 1841-1864 година под ръководството на Виоле ле Дюком. Той възстановил повредения отчасти шпил, който се издига на 90 метра височина.

Фасадата на сградата се простира на четири етажа. Три портала водят към вътрешността на църквата. Северният, посветен на славата на Дева Мария, е построен през двадесетте години на XIII век и е най-старият портал на катедралата. Южният е наречен “Портал на Света Ана”. Тук е изобразена Девата, представяща Младенеца. Тя е обкръжена от два ангела, които разпръскват благоухания. Зад фигурите им се виждат изображенията на епископ Морис дьо Сюли и крал Луи VII, по време на чието управление се поставя началото на строежа на църквата. Централният портал е известен като “Порталът на Страшния съд”, защото на него е изобразен Христос, който съди живите и мъртвите. Той се възнася над статуята, изобразяваща Архангел Михаил и Сатаната. И докато първите два портала имат голямо сходство помежду си, то централният се откроява със значително по-различен вид.

Вторият етаж е зает от галерия със статуи на двадесет и осем царе на Юдея и Израил. Над тях се извисява кръгъл витражен прозорец с диаметър 9,60 метра. От двете му страни са разположени статуите на Адам и Ева. На централния витраж е изобразена Дева Мария с Младенеца в ръце. Обкръжена е от изображенията на шестнадесет пророка, които съставляват първия кръг на розетата. Във втория кръг са представени тридесет и двама царе. Външният кръг, c който завършва композицията, на свой ред е зает от изображенията на тридесет и двама израилски патриарси и първосвещеници.

Над ажуpната аркада, която увенчава балюстрадата, властват химери, чудовища, демони и вампири. Над нея се издигат две симетрични квадратни триетажни кули с височина 69 метра. В южната са поставени камбаните на Парижката Света Богородица, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езика и е с тегло над 500 кг. На двете кули са разположени знаменитите гаргойли-водостоци, които представляват фантастични скулптурни фигури. От тук се открива чудесна гледка към Париж.

Под площад Паперти, където е разположена катедралата, се намира най-голямата крипта в Европа, обект на дългогодишен археологически интерес. Разкопките, провеждани в нея, откриват нови, непознати страни от живота на френската столица.

Вътрешното пространство на църквата има дължина 127,5 метра и височина под сводовете 32,5 метра. В храма могат да се съберат девет хиляди богомолци, заедно с нейния хор. Kатедралата е прочута с великолепната си акустика и често се използва за изнасяне на концерти. Не по-малко известен е и храмовият орган, със своето изключително богато звучене.

С него е свързан и един от по-любопитните случаи в историята на катедралата. През 1937 г., след тридесет и седем години като органист на “Света Богородица”, на него умира Луи Виерн по време на прощалния си концерт - каквото всъщност е било и неговото желание.

В центъра на трансепта се издига бронзов олтар, дело на Жана и Себастиян Туре, който е осветен е през 1989 година. В главния кораб се намира още една интересна композиция, наречена “Полагане на обет от Луи XIII”. Фигурите на краля и неговия син - бъдещият крал Луи XIV, са разположени от двете страни на скулптурната група на Пиета - Оплакване на Христос. Ансамбълът Пиета не бива обаче да се бърка с легендарното произведение на Микеланджело, намиращо се в базиликата “Свети Петър” във Ватикана - този е дело на Никола Кусту (1658-1733) и е изработен през 1723 година. Наскоро над композицията бе поставен Кръста на Славата, който символизира тържеството на Възкресението.

С храма “Notre-Dame de Paris” са свързани доста интересни и някои ключови моменти от историята на Франция. Именно там е поставено началото на Третия кръстоносен поход, макар и през 1185 г. храмът да е в началните етапи на строежа си. През 1302 г. той е мястото, където крал Филип IV открива първото събрание на френските Генерални щати. През 1431 г., френската корона минава в английски ръце с коронацията на Хенри VI в парижката “Света Богородица”.

Катедралата става свидетел и на множество високопоставени бракосъчетания, сред които тези на Мери Шотландска и френския дофин Франсоа, Анри IV Наварски и Маргерит дьо Валоа, Наполеон Бонапарт и Жозефина, както и служения с историческо значение. Тук, през 1944 г. е отслужена хвалебствената литургия по случай освобождението на Париж, а през 1970 г. - възпоменателната меса за генерал Де Гол. Също в “Света Богородица”, Жана Д'Арк е обявена първо за блажена, а по-късно и канонизирана за светица - през 1909 и 1920 г.

Катедралата намира своето отражение и в изкуството. Вдъхновен от нейната атмосферата, през 1831 година Виктор Юго публикува шедьовъра на литературата на романтизма - “Парижката Света Богородица“.

Днес този архитектурен монумент е сред най-популярните и посещавани обекти във френската столица. В близост до катедралата на остров Сите се намират и други интересни сгради - Префектурата на полицията, Двореца на Правосъдието, Сент Шапел, Търговския съд. Тук е разположен и сквера - малка градинка - на папа Йоан XXIII.

--
На илюстрациите:
1. Парижката Света Богородица
2. Порталът на Света Ана
3. Балюстрадата
4. Статуя на Свети Дьони, първият епископ на Париж
5. Изглед към вътрешността на катедралата, богомолци


Допадна ли ви този материал? (23) (0) 11088 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
The Ugly Truth (2009)
SciFi Series: "Stargate"
Майкъл Крайтън: "Жертвата"
Текумел
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.