Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Оскари 2009: Късометражен анимационен филм (обзор) (статия) - Анимация, Късометражни филми, "La Maison En Petits Cubes (Tsumiki No Ie)", "Lavatory - Lovestory", "
Оскари 2009: Късометражен анимационен филм (обзор)

Поредици: Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 16 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още една кино-година се изтърколи неусетно, и ето че отново стигнахме до номинациите за Оскар в една значително по-второстепенна категория - късометражно анимационно кино. Всъщност, трябва да си признаем, Академичните награди едва ли са особено важен форум в жанра. Звучи парадоксално, но късите ленти имат не един и два специално посветени фестивала, със значително по-голямо разнообразие и импакт. При все това, Оскар си е Оскар.

За разлика от миналата година обаче, тази година борбата изглежда сякаш значително по-безинтересна, ако ли не и предрешена. От една страна, филмите са доста близки - три откровено забавни, четвъртият - също донякъде, с известно подръпване на вечната, вехта романтична струна. И едва последният кандидат вече навлиза в по-дълбоки философски води. От друга - най-солидният претендент в техническо отношение пък не само се състезава, но и с огромна доза сигурност ще отнесе златната статуетка в сестринската пълнометражна категория. Всъщност, нека започнем краткия преглед именно от него.

Presto. Трябва да е приятно поне от една страна да си аниматор - когато се забавляваш, предизвикваш усмивки и у хората около теб. А около процеса на създаване на съвсем сериозния "УОЛ-И", хората от Дисни и Пиксар без съмнение са имали нужда от известно изпускане на парата. Резултатът, в крайна сметка, придобива облика на "Престо" - гладен за морков и отмъщение заек, фокусник и вълшебна шапка, гаранция за доза здравословен смях. Естествено, изрисувани с дигиталния еквивалент на майсторската четка. И това е всичко - под вола и да търсим, теле няма.

Oktapodi. Вторият свеж полъх идва от Франция - по произход - и Гърция, като място на действието. Последното се развива в едва две минути и половина, но това пък не е особена пречка. Щастлива двойка симпатични октоподи бива разделена от подлия съдържател на рибарски магазин, което довежда до щуро препускане из околността, с крайна цел опазване на романтичната идилия, във всички случаи притежаваща далеч повече притегателна сила от нечие блюдо. Трябва да отбележим, между другото, че като анимация "Октаподи" почти, ако не и съвсем не отстъпва на "Престо", и може би да допълним, че единият от аниматорите все пак е участвал при създаването на "Мадагаскар".

This Way Up. За да е пълна хумористичната палитра и да има по нещо за всеки вкус, третата порция идва от Острова, производство на BBC. В малко мрачни сиво-черни краски, британците ни предоставят работните премеждия на двоица гробари и - естествено - ковчег, по пътя му към вечния покой. В интерес на истината, въпреки че е не по-малко абсурден от предишните два, "This Way Up" сякаш подхожда най-сериозно към комедията - а за любителите на английския хумор специално си е концентрирано откровение. Пък и със своите близо девет минути е и един от най-продължителните претенденти за престижния приз.

Lavatory - Lovestory. Руснаците са в надпреварата и тази година, но както на фона на останалите, така и на миналогодишния участник - "Пьотр и Вълкът" - изостават значително. Кратката класическа романтична овертюра в рамките на обществената тоалетна е симпатична, но като че ли нищо повече - в добавка на което идва и семплият и, карикатурен рисунък, който няма с какво да грабне дори окото. Не, че филмчето е лошо с нещо, но и не блести с нищо особено, освен може би с донякъде интересната развръзка.

La Maison En Petits Cubes (Tsumiki No Ie). В контраст с всички изредени, малко апокалиптичната и мелахнолична творба на японеца Кунио Като изглежда най-сериозен претендент за отличието, особено предвид академичните разбирания. Някъде в бъдещето, в един почти потопен под водата свят, един възрастен човек отказва да се предаде под напора на вълните, но е в капана на дълбините на собствените си спомени - и докато гради поредния нов етаж тухла по тухла, история по история ни се разкрива неговата същност. Творбата е доста поетична и интересна - както като изграждане, така и като рисунък, който за разлика от другите три основни състезаващи се в категорията е ръчен. Естествено, усеща се малко по-особена атмосфера предвид далекоизточния и произход, но в крайна сметка това не е от значение.

Смятам, всъщност, че това е и късометражната анимация, наистина заслужаваща Оскар - дори обобщено да кажем, че останалите просто не носят духа на високото отличие, въпреки всичките си качества. Но място за изненади, разбира се, винаги остава.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 5143 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.