Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Петък 13-ти: Денят в който злото ни настъпва по петите (статия) - Суеверия, Забавно, История, Късмет, Любопитно, Нумерология, Празници, Религия
Петък 13-ти: Денят в който злото ни настъпва по петите

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 13 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Човечеството има нужда от календар, на който да отбелязва събитията - човечеството си изобретява такъв. Действително, счита се, че настоящият му вариант е доста добър и няма причина да се нанасят корекции по него, но дали в крайна сметка може да има връзка между дата и късмета? Поради истерията покрай тринадесетата дата, падаща се в петък, дори сериозни учени са си задавали този въпрос и естествено са му давали отрицателен отговор.

От една страна, бедствия аварии и катастрофи се случват при подобно съвпадение толкова често, колкото и на всяка друга дата. И това е нормално и лесно обяснимо от гледна точка на теорията на вероятностите. Но тогава как се появява вярването, дори фобията свързана с петък тринадесети? Оказва се дори, че там, където повече хора надават ухо на подобни фатализми, черният ден се характеризира с по-малко битови и причинени от човека инциденти. Да се завъртим на сто и осемдесет градуса и да кажем, че е късметлийски ден? Няма нужда, има по-просто обяснение. Когато лошата съдба наднича иззад всеки ъгъл човек внимава повече. Или както бе казано в един плакат от „време оно” - „с повече внимание към по-малко трудови злополуки”.

Естествено, ако се обърнем към друго изследване ще установим, че датата на лошия късмет може пък и да носи такъв. Едно изследване във Финландия за период от двадесет и шест години показва, че на този ден има ръст от 63% на пътнотранспортните произшествия включващи жени. И едва 2% при мъжете. Дали пък слабия пол не е по-обречен от силния? Друга статистика, надничаща от страниците на Британския медицински журнал, твърди, че на петък тринадесето число броят на приетите в болница след автомобилен инцидент нараства главоломно – с 52%. Въпреки незначителното увеличение на самите произшествия.

Споменавайки фобията – тя далеч не е рядко срещана. Някои пациенти дори не биха станали от леглото в този най-лош от лошите дни. В други случаи се изявява далеч по-леко като повишено внимание, отказ да се пътува с кола или самолет, да се извършват потенциално опасни дейности дори ако са свързани с нищожен риск. Повечето от вярващите във фаталната сила на датата, естествено не дават дори сравнително логично обяснение на отговора „защо”.

Всъщност суеверния страх от тринадесетата дата съвпадаща с петия ден не е чак толкова разпространено вярване. Според статистиката – нашата вярна наука в борбата с ирационалното, то се среща при едва един от десет човека. Което ще рече, че е победено от минаването под стълба с цели пет процента, но пък води с толкова на счупеното огледало. Въпреки това, който вярва – вярва дълго и упорито. Като съвсем малко хлапе, с една приятелка (очевидно не в този смисъл) решихме, че шахтите на енергото, онези правоъгълните, се преминават само в групи по три или седем за добър късмет. Иначе лошият късмет бързо ще ни застигне. И десетки години по-късно продължавам или да заобикалям или да ги настъпвам в определения ред. Макар че винаги ме хваща малко свян като се върна да си взема предишната, за да ги докарам до три.

Но въпреки всичко подобни, широко разпространени митове почиват на някаква поне видимо солидна основа. Така че нека видим откъде идва ненавистта към тринадесетото число и защо когато се случи в петък, адът се изсипва на земята и кара боба да загори. Тайната вечеря. Известно е, че тринадесети влиза Юда, който по-късно предава Христос. Още по-известно е, че самият син господен е разпънат в петък. И така събираме две и две и получаваме... колкото ни е необходимо. Ако продължим с религиозните размисли можем да достигнем до заключенията на някои теолози, че първите хора, Адам и Ева, са си похапвали от ябълковото дърво именно в петък. Друг е въпроса, че определено не са изяли тринадесет ябълки, така че връзката в тази посока като че ли се губи.

Но нека не задълбаваме в теологията и да погледнем към историческата наука. Крал Филип, френският самодържец, решил да се отърве от тамплиерите и наредил да ги арестуват. Което се случило - познахте – на 13 октомври, 1307 г. А знаете ли какъв ден се падал тогава? Отново верен отговор – петък. Причините, които се изтъкват, варират между финансови и политически, което както знаем са две от най-разпространените творения на дявола. И ето как нечестивия наднича и зад това събитие. Но ако още не сте изтръпнали и побегнали към най-близкото бомбоубежище, за да прекарате днешния ден – има и още. И като сме на вълна история, трябва да споменем, че до 19-ти век всъщност няма информация за подобно суеверие. Или най-малкото не съществуват писмени източници за това.

Тринадесет е лошо число и затуй, щото вещиците обикновено се събират на дузини. А където има вещерски събор, черна магия не може да мине без дявола. Слагаме го и него в бройката и се получава търсеният отговор. Или пък можем да се обърнем към календара на маите – тринадесет месеца и двадесет и осем дни във всеки един от тях. А защо пък това да е зла и нечиста работа? Двадесет и осем дни – средната продължителност на менструалния цикъл. Свържете го с греха на Ева и воала. Или пък менструалното кървене – само недейте казва, че тая работа е чиста. Или пък човек няма как да не потръпне от мисълта за луната, символ на нощта и тъмнината, когато злите сили изпълзяват, вампири бродят из сенките, самовили и друга свръхестествена сволоч чука на вратата.

Независимо дали вярваме или не, можем да заключим само едно. Петък, когато съвпада с тринадесетото число рядко ни носи щастливи събития. Всъщност рядко ни носи и голямо нещастие. Но, в крайна сметка, нумерологията може и да е шашма, ала доста хотели нямат тринадесети етаж или пък стаи с този номер, което важи и за 666 понякога. Също така доста спортове нямат тринадесети стартов номер и т.н. Така че дори да не вярваме, винаги сме малко предпазливи. Защото винаги някъде в дъното дори на най-рационални умове стои едно малко и суеверно „ами ако...”.


Допадна ли ви този материал? (12) (0) 4584 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Les femmes de l'ombre (2008)
Hell Ride (2008)
The Final Destination (2009)
Интервю с Лиза Сий
Tom Jones - 24 Hours (2008)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.