Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Обитаемый остров (часть первая) (2008) (ревю) - Фьодор Бондарчук, Едуард Володарский, Марина Дяченко, Сергей Дяченко, Научна фантастика, Алексей Сер
Обитаемый остров (часть первая) (2008)

Поредици: Обитаемият остров

Автор: Ангел Генчев, неделя, 08 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Обитаемият остров (част първа) (2008)

Колебая се откъде да започна с противоречивите впечатления, които остави у мен новата руска фантастична лента - а когато се колебаеш обикновено е по-добре да опиташ отначало ребром. Предпоставки - много.

Отпървом, титаните на съветската фантастика Аркадий и Борис Стругацки са всичко друго, но не и лесно смилаеми - още повече, че в голямата част от произведенията си вплитат нишка на социална сатира с различна дебелина и грубост. Която нишка обаче, поради времената, в които пишат, им се налага да прикриват с няколко пласта разнообразни литературни похвати. Което, в крайна сметка, ги прави на места объркващи и трудно, до не- разбираеми. В този ред на мисли, "Обитаемият остров" е една от показателните им творби, и самата идея за нейна екранизация води до спонтанна и крайна резервираност.

На втора ръка, руската традиция във филмовата фантастика е меко казано спорна. Екранизациите им в областта никога не са били силни, a целите - зле подбрани. "Соларис" е неизбежният лош пример, но тук можем да допълним, например, и с "Всичко живо е трева" по Саймък (филмът носи името "Аномалия", от 1993 г.). Нещо повече - русите изостанаха безкрайно от технологията на модерното фантастично кино. Факт, който лъсна при вече остарелите с повече от половин десетилетие ефекти ала-Матрицата при екранизациите на Лукяненко. Което също добавя към резервите, и то - за съжаление - с право.

На фона на цялото това ми се щеше да сложа едно голямо "обаче" и да кажа няколко наистина добри думи. За съжаление, последното ще ми е трудно. Романа съм чел сравнително отдавна, но въпреки това предполагам, че благодарение на него успях донякъде да вникна в случващото се на екрана. Не зная обаче какво би било положението с тези, които не са имали подобно щастие. Историята е хаотична, нахвърляна, прескачаща между различни и почти несвързани сцени, със странен и непоясняващ случващото се на екрана диалог. Не е като въобще да не се прави взаимовръзка между събитията, но все пак дори на първия час човек продължава да се колебае какво точно се случва пред очите му. Намеците са ясни - а те са многобройни, макар и не толкова силни, колкото на хартия - и контекста на отделните събития общо взето се подразбира, но общото се губи. От силната политическа - съветска и следсъветска - от антимилитаристичната идеи, от обществения и частично исторически преглед остава един калейдоскоп от накъсани епизоди, разчитащи явно на мислещата машина от другата страна на белия екран, която да ги свърже в едно цяло. Което на теория е хубаво като похват, но с него определено не бива да се прекалява.

В добавка на това, Максим - главният герой - или по-точно изпълнителят на неговата роля, е откровено дразнещ. По презумпция трябва да е крайно наивен в целия този шарж на съветизираната фантастика, но Василий Степанов откровено преиграва. А и като цяло остава усещането, че иначе безпрекословно заслужилият руски режисьор Фьодор Бондарчук този път е лапнал твърде голяма лъжица за своята уста. С роман, който видимо не подлежи на екранизация. Но, все пак, втора част предстои, и може би от нея трябва да очакваме да изглади ръбовете, и да превърне филма в своеобразно явление.

Но пък на фона на всичко изписано по-горе, и точно наоборот, екранизацията на "Обитаемият остров" видимо бележи напредък във всички отношения, що се отнася до руската филмова фантастика. И ефекти, и подбор на актьори, и изпълнение на персонажите, и визия и оформление - във всяко едно техническо отношение филмът е едно ниво над лентите, на които сме свикнали. Което в крайна сметка дава и добра надежда, че източният фронт на този жанр най-сетне ще се отпуши и ще се яви онзи противовес на американизираната тежест, която любителите на фантастиката чакат от един малък безкрай време. И може да е само една малка стъпка напред, но пък дори само заради това си заслужава гледането - колкото и сили да изисква.


Допадна ли ви този материал? (11) (5) 6349 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.