Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Вал Д'Изер, световно първенство (обзор) - Част 2 (статия) - Алпийски ски, Вал Д'Изер, Световно първенство по ски-алпийски дисциплини 2009, Австрия, Джон Кучера,
Ски-алпийски дисциплини 2008/2009 - Вал Д'Изер, световно първенство (обзор) - Част 2

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 07 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Световната федерация по ски този пък като че надцени качествата на състезателите. Почти всеки ден старт, при положение, че голяма част от тях карат по повече от две дисциплини, тренировки в състезателни дни - изобщо цялата тази сгъстеност, която се получи, даде отражение, при това на доста ранен етап от първенството на планетата. Добавете и факта, че пистите далеч не са това, което трябва да са и ще получите странни гледки. Жените карат на почти мъжки като трудност писти, спускането изглежда по-тежко от най-тежкото такова в Китсбюел, слалома за комбинация меко казано беше повече от странен, но по-добре едва ли можеше да се нареди имайки предвид профила на трасето. Ако не друго, поне метеорологичните условия са на страната на домакините и отлагания по тази причина отсъстват.

Всъщност днешното спускане не беше лошо направено. Дори напротив – в горната си част изискваше бързина, в средната сила, а в заключителната техника – комбинация точно като за световно. Въпросът обаче е, че половината от спусналите се изглеждаха буквално изтощени и това си личеше особено добре в последните няколкостотин метра. И мисля с това да приключим с лиричните отклонения, защото ако продължим в този дух на свободни размисли обзор няма да се получи.

Та така – българското участие. Супер комбинацията и Мария Киркова. Двадесет и три годишното момиче от Драгалевци се пусна основно като подготовка за стартовете в Банско. Всъщност това важеше и за супер гигантския слалом и имайки предвид пълната липса на тренировки в скоростните дисциплини, дори самото участие беше своего рода героизъм. Още повече че и в двете се нареди в тридесетицата. Някой ще каже – много отпаднаха, малко стартираха. Да, но в крайна сметка тези, които не са се пуснали са си преценили силите, а тези, които са паднали – напротив, са ги надценили. Така че класирането си е класиране. Още повече, че в слалома Мария даде единадесето време, изпреварвайки големи имена в световните ски и за да не сме съвсем голословни ще споменем едно от тях – Ингрид Жакомо.

Е, спускането и беше ужасяващо и съвсем резонно дойде двадесет и второто и място. Но си мисля, че трябва да се отдели повече внимание на това момиче, защото има потенциал с малко повече увереност и опит на писти от световната купа да ни порадва. А пък и женският ни спорт винаги се е отличавал с повече хъс от мъжкия, защо това да не се покаже валидно и за алпийските ски?

Иначе във фокуса на вниманието попадна основно втората от супер комбинацията – Лара Гуд (Швейц). Седемнадесет годишната симпатична девойка показа страхотно каране в спускането, подобрено само от намиращата се във върхова форма Линдзи Вон, но освен това ни демонстрира, че далеч не е като да не може да кара слалом. Въпреки грешките, които допусна, карането и беше повече от прилично и напълно достатъчно за сребро. Естествено, малко по-опитната Катрин Цетел (Авт) с показаната класа си заслужи първото място. Доброто време в спускането и едно от най-добрите в слалома е една от най-добрите рецепти в дисциплината. Изненада дойде и от абсолютно необяснимата грешка на Линдзи Вон - американката като че ли просто се разконцентрира за миг, пропусна врата и изгуби един сигурен медал. Трето място за Елизабет Гьоргл (Авт) и малко отсрамване на алпийската страна с две отличия.

Голямото разочарование обаче бе Шарка Захаровска. Всички очакваха, че ще компенсира в слалома, имайки предвид абсолютните и умения в тази дисциплина и действително времето и беше не лошо. Обаче не беше и такова, каквото можеше да се направи и каквото ни показа Сандрин Аубер (Фра), която я изпревари с цяла секунда във вторият старт от супер комбинацията. И така, вместо да я видим в петицата я видяхме на единадесето място. Разочарование бе и представянето на дисквалифицираната Михаела Киргасер (Авт), както и на отпадналите още на спускането Джулия Манкузи (САЩ) и Тина Мазе (Сло), от които се очакваше много повече. Също както и от изключително симпатичната, пълничка шведка Аня Першон, която с поредното си изключително слабо представяне, гарнирано с отпадане показва, че този път няма да видим нищо запомнящо се от нея. Жалко наистина.

И дойде ред на спускането при мъжете. Българското участие се заключаваше в коментара на Стефан Георгиев, наистина доста компетентен, а шампионът като че ли беше сравнително изненадващ, но далеч не невероятен. С номер две Джон Кучера (Кан) превърна състезанието от първенство във вторенство. Безгрешно, еталонно каране, особено в средната и техничната части. Шестият в стартовия списък Карло Янка (Швейц) успя да се доближи на седемнадесет стотни и да загатне за пореден път за големия си потенциал, но после изглеждаше, че никой не може дори да се отърка в карането на канадеца. Дори в един момент Марко Бюхел (Лихт), с петдесет и две стотни изоставане, изглеждаше като вероятен медалист, което щеше да дойде като истински венец в кариерата на ветерана, но за негово съжаление дойде ред на друг изключително опитен състезател.

Дидие Кюш завърши само на четири стотни зад новия световен шампион, като за втори пореден старт демонстрира на практика безгрешно каране. И едно малко подпиране с ръка на снега му отне световната титла. Но в крайна сметка грешката не е на никой друг, а пък и злато и сребро не е лош резултат засега за ветерана от Швейцария. Изненада бе това, че най-добре класиралият се австриец стана... Херман Майер. Едни казват, че това показва, че Херминатора още не е за изхвърляне, други - че е поредната демонстрация на падението в този знаменит отбор. Истината навярно е някъде по средата, но безспорно първенството заприличва на истинска катастрофа за легендарната алпийска страна.

Бившият световен шампион се прости с короната заемайки дванадесето място, след изпълнено с малки грешки и липса на свежест каране. Но носителят на големия кристален глобус отпреди две години си има оправдание, при това добро – тежката контузия, след каквато трудно се връща във форма човек. Групата италианци, водени от Кристоф Инерхофер и Петер Фил също претърпя крах, като най-добре се класира този, от когото се очакваше най-малко - Вернер Хелл със седмото си място. Добри резултати през сезона, много надежди и нищо. Героят от Китсбюел Клаус Крьол (Авт) също не показа това, което всички очаквахме от него, а мегаизненадата от същия курорт и преди това Венген – Дидие Дефаго (Швейц), падна изключително лошо, но пък и до този момент карането му не подсказваше, че ще поднесе голям подарък на сънародниците си връщайки се със златото.

Доста тежки падания, слава богу без проблеми като тези на Даниел Албрехт, когото едва сега започнаха да извеждат от изкуствена кома. Споменавайки го може би е редно да отбележим и новината, която дойде от лекаря на отбора - състоянието му е стабилно и без видими проблеми, което дава надежди, че лошото може да се размине. И да се върнем към спускането, където последното по-странно класиране бе това на Боде Милър. Не че не свикнахме със задните му позиции, но наистина се очакваше повече от осмо място от него. От друга страна, решението на организаторите да го пуснат, когато над една трета от трасето се е спуснала гъста мъгла, бе повече от спорно. Въпреки това там, където Боде обикновено е най-силен, американецът само увеличи изоставането си, което идва да покаже, че носителят на големия кристален глобус, мистър „Тийм Америка” просто не е във форма.

Следобедната тренировка за спускането при жените бе отменена, което може да събуди притеснения за гладкото провеждане на самото спускане, което по програма трябва да се проведе утре. Надеждите естествено са всичко да е наред и да видим поредния епизод от шоуто, което елитът на световните ски ни поднася във Вал Д’Изер. Пореден ден, пореден нов шампион – дали ще е така до края? Предстои да разберем.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3572 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.