Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето" (ревю) - Харуки Мураками, Съвременна проза, "South of the Border, West of the Sun", Японска литература
Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето"

Автор: Йордан Попов, петък, 06 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Тази статия е Гледна точка към Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето"

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"На юг от границата, на запад от слънцето" е първата книга от японския автор, която прочитам - воден най-вече от любопитството и наистина огромния интерес, който предизвика сред колегите в книжарницата, в която работя.

Главен герой в творбата на Мураками е Хаджиме - напълно обикновен младеж, разказващ своя обикновен живот. Това, което според неговите собствени виждания го отличава от околните, е фактът, че е единствено дете. Факт, който се превръща и в една от причините да се сближи с тихата и срамежлива Шимамото, която в последствие става и първият истински близък човек в неговото детство.

Както често обаче се получава в живота, съдбата ги разделя, отвеждайки Шимамото в друг град, и с течение на времето и двамата губят следите си. Същевременно, Хаджиме поема по пътя на съзряването и постепенно бива въвлечен във водовъртежа на живота. Въпреки това, споменът за първата истинска любов продължава да стои притихнал в съзнанието му и да напомня за себе си.

И един ден, когато Хаджиме вече е женен и преуспял според представите си, съдбата отново се намесва, довеждайки Шимамото обратно в живота му - по-красива и тайнствена от всякога.

Право да си кажа книгата ми хареса, и то наистина много. Което ви казва човек, през по-голямата част от живота си отдавал откровените си предпочитания на фентъзи и хорър романите. Историята е разказана по толкова увлекателен начин, че просто не усещаш кога си прочел почти цялата книга. Стилът на Харуки Мураками е лек и просто те води по страниците.

А едва след като прочетете книгата осъзнавате доколко описаната обикновена на пръв поглед история е всъщност прекрасна, искрена и реална. Което ви изпълва с топлина, и за момент можете да си припомните лицето на онази собствена първа любов, изпълнила с трепет сърцето за пръв път. Ето защо искрено ви съветвам да прочетете тази книга, както и останалите романи на японския автор. Има причина той да си заслужава.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4772 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
SciFi Series: Merlin
Bride Wars (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.