Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Най-абсурдните сериали: Power Rangers (статия) - Power Rangers, Забавно, Сериали
Най-абсурдните сериали: Power Rangers

Поредици: Най-абсурдните сериали

Автор: Константин Делчев, четвъртък, 05 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един от въпросите, които изникнаха след написването на „Най-абсурдните сериали”, бе защо там не фигурират Power Rangers. Особено след като те определено имат повече от добър потенциал да попаднат в подобна компания. Е, нека отговорим - наистина бяха в разширения състав, но не влязоха на косъм, поради което сега им се оказва отделно внимание.

За да сме напълно коректни, трябва да кажем, че всъщност „рейнджър”-ите са японска инвенция, където се подвизават под названието Super Sentai още от далечната 1975-та година. В Западния свят се появяват доста по-късно, когато Хаим Шабан и неговият съдружник Шуки Леви решават да направят полу-римейк на успешния по някакви странни и необясними причини японски сериал. Годината тогава е 1993, а защо полу-римейк ли? Защото спец-ефектите струват пари, и за по-лесно са използвани директно цели сцени от оригиналния сериал. Процедурата пък е силно улеснена от непрозрачните шлемове на рейнджърите и така, на практика, от 30-минутните серии се заснемат около двадесетина, а другото буквално се рециклира. Съвсем друга тема са самите специални ефекти, които не заслужават да бъдат ползвани веднъж, нежели дваж. CGI е нещо, което тук не вирее, а ако случайно все пак се срещне, то е на пределно аматьорско ниво. Всичко останало представлява смесица от снимки на умалени моделчета и бутафорни бойни сцени с акробатика, където болезнено си личи, че основните използвани материали са спандекс и пластмаса.

В сюжетно отношение, сезоните на сериала се подчиняват на изключителна цикличност – в Някакво градче групичка юноши или млади мъже и жени намират медальони (или пък Някой намира тях и им връчва съответните), които медальони съдържат сили, дошли от Някъде си. В пакет с тях вървят и съответстващи им гигантски роботи, наречени зорди. А цялото действие се развива приблизително по времето, по което Някаква зла Вселенска напаст се кани да направи Нещо на Земята.

Неопределителните местоимения тук се заменят с дума от сезонната тематика - било то динозаври, природни сили, мистични енергии, диви животни... Така, скоро след началото на сезона, имаме шарена групичка оцветени „рейнджъри”, които се бият за всеобщото добруване със слугите на съответното зло. Слугите, на свой ред, идват последователно в две форми – малка, хуманоидна и грозна (пребивана от рейнджърите в костюми) и голяма, роботизирана и грозна (пребивана от рейнджърите в зорди). На финала на сезона нещата приключват с епичен низ от събития, Някаквото зло бива или убито, или затворено Някъде, на цената на загуба на Някаквите сили и роботи, и - евентуално - с една-две свидни жертви, които да бъдат напоени с крокодилски сълзи.

Последното обаче не е кой знае какъв проблем - персонажите във всеки отделен сезон, изключая изначалните три и тук-таме по някой завръщащ се герой, не са особено различни. Неизбежно следват архетипи и никога няма по двама рейнджъри с един и същи цвят – червеният се пише водач и специалист по големите оръжия, синият е някакъв комичен тип, жълтият е медиатор, а останалите цветове – розов, зелен, черен, и т.н. са според зависи. Актьорите, които също се менят всеки сезон, изключая традиционните епизоди с рейнджърите от два съседни такива, са с минимален или никакъв актьорски опит и пак по традиция – не правят особена кариера. Но пък изглеждат добре.

Като малка част от голяма сделка, през 2002 година франчайзът (чиито основни печалби всъщност са от продажба на съпътстващи продукти) преминава в ръцете на Дисни, без това да води до някаква особена промяна в цялостната картинка. Така, в крайна сметка, Power Rangers най-сетне започва и да си получава заслуженото - в последните няколко години на тях все по-често се гледа негативно, заради тоталната липса на образователно и възпитателно съдържание. Което, обаче, едва ли скоро ще го свали напълно от екрана.


Допадна ли ви този материал? (12) (1) 8246 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.