Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Tais toi (2003) (ревю) - Франсис Вебер, Серж Фридман, Комедия, Криминален, Андре Дюсолие, Венсан Москато, Жан Рено, Жан-Мишел
Tais toi (2003)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 20 септември 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Млъкни! (2003)

Казват, че в киното има три роли висш пилотаж, по силите на единици, а тези единици обикновено наричаме великолепни актьори. Луд, хром и пиян - и наистина, като се замисли човек, малцина се захващат с тях, особено пък с първите две. Френското кино, от друга страна, преотдавна е изявило претенциите си на филмова школа от световен мащаб, макар и да не можеше - поне до скоро - да конкурира финансово холивудската филмарщина.

И - наистина - Франсис Вебер го направи отново. Като сюжет самият "Tais toi", в свободен превод "Млъкни!", не е чак върхът на сладоледа - двама престъпници попадат в затвора, където се сближават по свой своеобразен начин, макар и с известно нежелание, поне от едната страна. По стечение на обстоятелствата пък, им се налага да избягат заедно от зандана, което води до неминуемата поредица каламбури. С две думи - типична крими-комедия по френски.

Но това е само скицата. Всъщност, от една страна имаме крадец-неврастеник, а от другата - убиец-темерут - в които роли влиза не кой да е, а мастодонтите на френското кино Жерар Депардьо и Жан Рено. Едно на ръка, разбира се, е толкова специфичното и така добре познато излъчване на всеки един от тях, подчертано още по-силно от интерференцията между техните образи, едновременно контрастиращи и допълващи се по начин, по който могат да го направят само две лица, фокусиращи цялото внимание на зрителя върху себе си.

Още по-забележително обаче е изпълнението им. Присъщото странно държание на двамата герои, персонифицирани при това в обвивка толкова позната, че човек да има конкретни очаквания към нея, и въпреки това уникална за филма - особено що се отнася до Депардьо, който по моето скромно мнение прави една от най-силните си роли - изстрелва "Млъкни!" на едно друго, по-високо ниво. Както на кримката, на която французите са всепризнати майстори, способни да изстискат едва ли не от камък вода, така и на комедията. И то комедия уж ситуационна и непретенциозна, но в същото време елегантна и интелигентна.

Дори бих казал, че това е вероятно истинското лице на трилъра, който, ако трябва да се хващаме за буквата, е съчетание от драма, комедия и екшън - твърде далеч от все по-пошлата елементарност, която продължава да ни залива с тонове в последно време. А в случая дори без да претендира за някаква особена сюжетна стойност, сиреч оставяйки драмата на заден план.

И все пак - Рено, Депардьо, ако още не сте видели последното отроче на френското кино и сте негов почитател, ако обичате добрата комедия, доброто крими, добрата актьорска игра, сега е моментът да видите наистина добро съчетание от трите, което ще ви забавлява от самото си начало до окончателния си финал.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4657 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.