Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Unborn (2009) (ревю) - Дейвид Гойер, Трилър, Ужаси, Гари Олдман, Джейн Алигзандър, Идрис Елба, Кам Жиганде, Карла Гуджино,
The Unborn (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 04 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Нероденият (2009)

Неспасяем. Има всякакви, малко или повече подходящи определения за филми, но това е просто изрисувано по контурите на "Нероденият". Не помня толкова да съм се смял на лента, претендираща да бъде напрегнат трилър на ужаса - а те не трябва да предизвикват точно тази реакция, нали?

Цялата картинка, която представлява творението на сценариста (и режисьор в случая) Дейвид Гойер, се изяснява някъде до към втората - или да кажем десетата, в зависимост от зрителя - минута. Някъде между маскирания булдог, буболечката в яйцето или хубавото дупе на Одет Юстман. Което неслучайно е и на плаката - като най-привлекателна черта на филма се появява на най-удачните места - сиреч, щом действието започне откровено да доскучава. Всъщност историята, ако можем да се понасилим да я наречем така, се върти именно около нея и кошмарите, които я измъчват наяве. Тайнствено синеоко дете. Буболечки, булдог. Към които се подключва за кратко отдавна изтерзаната от употреба и издишала концлагеристка история. Подправена с доза окултизъм, резултатът от което е меко казано съмнителен.

За да бъде комедията пълна, обаче, своят сериозен принос дават ефектите и кастинга. Що се отнася до първите, те определено биха правили чест на класика на ужасите от калибъра на "Екзорцистът" - пропускайки факта, че с него могат да се направят още паралели, но наблягайки на този, че последният все пак датира от 1973 г. С други думи, дали изглеждат смехотворно е въпрос, на който предполагам можете да си отговорите и сами. Колкото до персонажите и техните съответни изпълнители... Ако оставим настрана Одет и нейното дупе, следващото име, което моментално се набива в очи, е това на Гари Олдман - безспорен любимец на голям кръг кинолюбители и изпълнител на не една запомняща се роля в биографията си на актьор. Тази обаче няма да попадне в списъка. От Меган Гуд на свой ред изглежда се очаква да влее малко свежест покрай тягостните моменти - което щеше да прави успешно на няколко места, ако такива наистина присъстваха, вместо намесата и да има по-скоро отрицателен ефект.

Същинският бисер обаче е Кам Жиганде. До този момент русолявият тийн-идол можеше да мине в графата не особено убедителни актьори - пък и ролите му не са кой знае какво - но в "Нероденият" пропада с гръм и трясък, при това няколко нива надолу. Всъщност, през по-голямата част от лентата, докато е зает да се лигави, е почти приличен, но за сметка на това на финала - когато напрежението трябва да е ескалирало до върхови стойности, не забравяйте този момент, ако случайно се престрашите да си загубите времето - е толкова жалък (и едновременно с това смешен), че е може би единствената причина, заради която филма евентуално си заслужава.

В резюме, предвид порцията здравословен смях, която ми предостави, се чудя дали Дейвид Гойер не би трябвало да се пренасочи към комедийния жанр. Особено при факта, че последните му по-запомнящи се творби са от края на деветдесетте - или, ако ви е допаднал чак толкова "Черният рицар" извън участието на Хийт Леджър, с изключение на една лента от 2008 г. Но гледайки останалите заглавия, това просто не е неговото поприще, и няма наистина нужда да измъчва нито себе си, нито нас.


Допадна ли ви този материал? (12) (0) 5929 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.