Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джеймс Ролинс: "Последният оракул" (ревю) - Джеймс Ролинс, Трилър, Шпионски, "The Last Oracle", Американска литература, Нови книги
Джеймс Ролинс: "Последният оракул"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 01 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Една завладяваща история, задъхан трилър, който грабва вниманието от самото начало. Това би било описанието на „Последният оракул” на Джеймс Ролинс. Ако нямаше едно малко „но”. Американецът действително е изключително изобретателен разказвач. Предоставя ни една загадка с няколко хилядолетия давност, която, ако бъде решена, би променила баланса на силите в световен мащаб. Освен това ни дава чисто човешката страна на проблема и макар да не минава по пътеката на морализма, се докосва до това лице на военните и политически игри. Защото четейки за експерименти с деца, човек няма как да не си зададе въпроса – докъде има право да се разпростират всички онези неща, скрити под покривалото наречено „национална сигурност”.

Основно обаче залага на екшъна. В големи количества, с привкус на знаменитите киноленти от жанра, където каруцата патрони е едва част от всичко гръмнато за деветдесет минути. Е с тази разлика, че в случая говорим за петстотин и петдесет страници. Стилен и добре издържан, той е може би едно от нещата, с които „Последният оракул” блести със собствена светлина в света на забавното четиво. И даже бих казал, че ако не бяха трите компонента – добре замислена фабула, с плавно редуване на множеството сюжетни линии, силна развръзка и наистина добре описан екшън, онова „но” за което споменахме в началото би направило книгата нечитаема.

А сега няколко думи за самото него. Въпиющи безумия. И то не на едно и две места. При това не става дума за абсурдни ситуации, които обаче са написани такива с цел да се усили динамиката. Моля ви се, едва ли не цял Урал е радиоактивен. Да, както отбелязва автора, това има исторически корен, обаче малко се е поизсилил с мащабите. И като го чете човек написано по този начин, може да му се скапе удоволствието от книгата. Или пък тунела под областта с убийствена радиация скрит зад дебелите оловни врати. Също с лек, но затова пък спорен исторически привкус, но за сметка на това напълно излишен. А защо да не подхванем тайната мисия да се открие катун цигани известни с телепатичните си способности. Хайде без последното действието няма как да се завърже, но описанията в точно този момент са не нереалистични, ами даже леко забавни. По другия начин.

И тъй, няколко мига, в които богатото въображение преминава в развинтено и започва да изкривява реалността до неузнаваемост, развалят общото впечатление и карат читателя да се зачуди – „защо бе, Джеймс, ти трябваше да ги напишеш баш така?”. Един действително хубав трилър, бих казал дори от най-добрите в жанра не бива да бъде принизяван до булевардния роман с подобни неща. Въпреки това, заради всичко положително „Последният оракул” си заслужава вниманието. И без да се отричам от леката критика, която направих, бих казал дори, че Ролинс има място в плеядата крале на трилъра. Дори само защото умее да забърка такава история, която да те повлече като буйна река, водейки те към заветния финал.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 6903 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.