Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Frozen River (2008) (ревю) - Кортни Хънт, Драма, Криминален, Джеймс Райли, Майкъл О'Кийфи, Марк Буун Младши, Мелиса Лио, Мисти Ъп
Frozen River (2008)

Поредици: Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, неделя, 25 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още се чудя защо не ме грабна този филм. На теория, всичко в него е идеално. Идеята може да не е неповторима, но пък за сметка на това сценарият по нея е изпипан почти до степен на безгрешност. Подтекстът е доста силен и актуален, без да е твърде впечатляващ, а кастингът е премерено подходящ, с особено силен централен персонаж, при това на фона на специфичния бит на северноамериканските индианци в модерния им вид. И доколкото е номиниран за два Оскара за предстоящите Академични награди – и то именно в категориите оригинален сценарий и главна женска роля, дебютът на американката Кортни Хънт като сценарист и режисьор би трябвало да е перфектен.

Накратко, Мелиса Лио влиза под кожата на Рей Еди – жена на средна възраст, съпруга на разхайтен наркоман, с две деца, опряла до ръба на оцеляването и готова на всичко за оцеляването на крехкото си семейно огнище. Което я докарва до откровено незаконни деяния, щом се забърква с местното индианско момиче Лайла (Мисти Ъпхам), на свой ред самотна майка. Действието се развива в полунезависимия институционално резерват, обитаван от нейните сънародници, и в това отношение кореспондира и с относително тревожното положение на коренното американско население в днешни дни.

С други думи, както вече споменах, “Frozen River” има всички предпоставки да бъде сериозна драма - а това е жанр в киното, който поглъщам с удоволствие. Ето защо отново се връщам на изначалния въпрос – защо, аджеба, не успя да ме грабне? Отговорът не е съвсем конкретен, наистина, но има едно нещо, което липсва у този филм, и това е мощ. Липсват му силните внушения и онези отпечатващи се в съзнанието сцени, които да подчертаят идеите му и да оставят в крайна сметка някаква по-трайна следа у зрителя.

Или може би липсва добрата сплав. Драматичните ленти, в цялата си прелест, са силно зависими от баланса между тежки и леки сцени, които подчертават идеята, на която са носител. Тъй като по презумпция не са нито ефектни, нито твърде занимателни, колкото и да е силна фабулата в основата им, сама по себе си не може да изнесе цялото действие. Може би дори възниква въпроса за известната неопитност на Кортни Хънт, съвместяваща две от най-ключовите роли за една кинопродукция при дебютна лента. Но при все това, макар и с известни условности, “Frozen River” все пак не е слаб филм, който си заслужава да се види.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 3397 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.