Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гъбена градина: Зелена мухоморка (статия) - Биология, Микология, Зелена мухоморка, Мухоморки, Отровни гъби
Гъбена градина: Зелена мухоморка

Поредици: Гъбена градина; Опасни за живота

Автор: Константин Делчев, четвъртък, 22 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Въпреки, че несъмнено може да бъде наричана "опасна за живота", където също гостува, зелената мухоморка (Amanita phalloides) се различава по един много сериозен признак от всички други организми в поредицата - не е убила никого. Просто много хора са били убити, или са се самоубили, къде волно, къде неволно, с нейна помощ. Даже се спекулира за участието й в няколко сериозни политически убийства, включая тези на Клавдий, Шарл IV и папа Климент VII - твърдения, които дори да не могат да се докажат, звучат достоверно. Най-малкото, тя съдържа една от водещите по съотношение на качество към достъпност отрови, която дори идва с други желани от отровителите качества, като бавно действие и честа инвалидизация на оцелелите.

За да сме честни, обаче, мрачната й слава на убиец се допълва и от разнообразни митове, склонни да й добавят чудновати свойства. Като за начало, погрешно се твърди, че тя е най-отровната гъба въобще - най-малкото някои видове Aspergillus са далеч по-опасни от нея, а афлатоксините, които произвеждат са и изключително силен канцероген. Не прави и растящите в близост до нея ядливи видове отровни, въпреки вестникарските спекулации на тази тема. Което по никакъв начин не значи, че е безопасно да се държи мухоморка в един и същи контейнер с гъби предназначени за ядене.

Също така не е и халюциногенна - ефектите от нея са, за съжаление, доста по-перманентни, а съветите за антидот в стил "направи си сам" не работят - алкохолът не влияе по никакъв начин на токсичността й (въпреки, че има отношение към натравянето с други гъби), а алкилнитритите, сега секс-шоп артикул под името "poppers" се прилагат при цианидно отравяне. Или ангина.

Всъщност основното отровно вещество в зелената мухоморка е алфа-аманитинът - полипептид, инхибитор на РНК-полимераза II и количеството от него, съдържано в 15-30 грама гъбна маса е достатъчно за да убие възрастен човек. Както вече споменахме, отравянето не се проявява мигновено - в първият половин ден може да няма абсолютно никакви симптоми, а по-сериозни оплаквания се забелязват най-често след около денонощие. Започват със стомашно-чревни оплаквания, но основната причина за смъртта на отровените са пораженията върху черния дроб, и на второ място бъбреците, които са необратими и при много от оцелелите впоследствие се налага трансплантация на орган. Задължително следва да се знае, че нито сушенето, нито никоя температура, годна да произведе ястие, не разгражда алфа-аманитинът, както и че той не е токсичен за всички животни - т.е. е напълно възможно да се види проядена от ларви зелена мухоморка.

При подозрения за натравяне, естествено, следва да се потърси незабавна медицинска помощ. Единственото, което може да се направи от необучен човек без апаратура и медикаменти е предизвикването на повръщане, чиято ефективност обаче много силно намалява с увеличаване на изминалото след поглъщането време. А дори и да е направено веднага след ядене, посещението на токсикологията пак е абсолютно задължително.

В Северна Америка и Западна Европа, в днешни дни, процентът на смъртните случаи след отравяне със зелена мухоморка варира между 10 и 20, но у нас нещата не са чак толкова цветущи. Някои малцинствени групи и хората в изолирани селски региони са особено застрашени от неблагоприятен изход, защото рядко търсят лекарска намеса или успяват да получат навременна такава.

Основният проблем, който води до множеството отравяния със зелена мухоморка е че тя лесно може да бъде сбъркана с редица ядливи гъби, най-вече различните видове печурки, за което спомагат редица причини.

Като съвсем млада, гъбата е топчеста и с белезникав, често съвсем слабо зелен вид, а цветът на пластинките отдолу е белезникав и лесно се бърка с бледорозовите пластинки на печурките. Все пак вниманието в детайлите може да подсигури нормално разпознаване в полеви условия.

Преди гуглата да се разтвори, зелената мухоморка израства на дебело и право пънче, придобивайки вид, който в крайна сметка е довел и до названието й (phalloides - фалосоподобна). Тогава тя основно може да бъде сгрешена с някои видове пумпалки и млади сърнели, въпреки че тук приликата е по-слаба и цветът и характерните люспици по ядливите гъби са показателни.

Възрастната гъба е със зелена гугла, като тоновете варират от бледо зелено до зеленокафеникаво, а при една рядка вариация - и чисто бяла. Разпъва се постепенно от яйцевидна, през полусфера до почти водоравна. На диаметър рядко надвишава петнадесетина сантиметра.

Ресните отдолу са бели, рядко слабо розовеещи и не се спускат по пънчето. Това е и отличителен от печурките белег, за който следва да се следи. Вторият важен белег е волвата, която се разпуква рано, но остава в основата на пънчето и поради това е най-добре при съмнения листата и клонките в основат да се разчистят, за да може тя да се види. В горната част на пънчето има и голям парцалив пръстен, който е много по-широк от този на сърнелите, да речем, и също е един от отличителните белези.

Винаги е препоръчително брането на гъби, които зелената мухоморка наподобява, да се извършва от или в присъствие на опитен гъбар - както всъщност и при всички такива, които имат отровни двойници, пък били те и не толкова смъртоносни. Излишно е като че ли да допълвам, че при съмнение, че дадена гъба е отровна, рискът с нея по никакъв начин не си заслужава и по-добре да бъде оставена настрана. Макар че в случая повторението сякаш изглежда хубаво нещо.


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 12620 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.