Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Архитектурни шедьоври: Дворецът на лъвовете (статия) - Архитектура, История, Испания
Архитектурни шедьоври: Дворецът на лъвовете

Поредици: Архитектурни шедьоври

Автор: Илиана Т. Илиева - Дъбова, вторник, 20 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

”Гледай водата и гледай фонтана, и ти не можеш да решиш спокойна ли е водата или мрамора струи.”

През 711 година отряд арабски и берберски воини, преминавайки Гибралтарския пролив, нахлуват в Пиренейския полуостров. От този момeнт maurus (от гръцки език – “тъмен”), име на едно от берберските племена, обитаващо северозападна Африка, сe използва за назоваване на всички мюсюлмански завоеватели на Испания. Маврите донасят култура, много по-различна от тази на местното население. Мавританските майстори създават великолепни религиозни, военни и граждански постройки. Сред забележителните им творения са кулата Хиралда и Златната кула в Севиля, Голямата джамия в Кордоба, превърната по-късно в катедрала. Но безспорно един от най-значимите образци на изкуството им е дворцовия комплекс Алхамбра в Гранада.

В центъра на палата се намира прочутия Двор на лъвовете (Patio de los leones). Разположен е напречно в посока запад-изток и е обграден с портици. Два павилиона са разположени по тесните му страни. Дворът е разделен на квадрати, растенията са малко и ниски, за да не се закрива гледката към сърцето на двора. Насред неголямото открито пространство е разположен фонтан, обкръжен от фигурите на 12 лъва, изваяни от мрамор. Легендата разказва, че броя на лъвовете не е случаен. Ибн Нагрел, везир на султан Мохамед ал-Гани и евреин по произход, разказал на владетеля за трона на Соломон, поддържан от фигурите на 12 лъва и посъветвал султана да украси фонтана с лъвски статуи. Историците обаче напълно отричат истинността на подобен разказ като посочват, че за пръв път фигурите се появяват около фонтана през XVI век и са пренесени тук от стария дворец в Албайсин.

Дворът на лъвовете е вълшебно място, изпълнено със спокойствие и тишина, нарушавана единствено от ромона на водата. Арабите изключително високо ценели водата и изпълвали дворците и градините си с водопади, ручеи и фонтани. Върху шадравана в двора на лъвовете се вижда надпис: ”Гледай водата и гледай фонтана, и ти не можеш да решиш спокойна ли е водата или мрамора струи.” Мраморната чаша на шадравана е украсена и с други стихове от поема на поета ибн Замрак, която описва чудесно формата, функциите и значението на фонтана. “В тази градина постройките са така прекрасни, че Бог не разрешава да съществува друга красота, която може да се сравни с нея.”. По времето, когато била издигната тази изящна постройка, разцъфтявала и дружбата между Мохамед V и християнския владетел Педро I Жестокия.

Четири зали обграждат Двора на лъвовете. От западната страна е Залата Mocárabe, служила за вестибюл при входа на палата. Получила е това име от свода, с които е била покрита, но барутна експлозия през 1590 година унищожила великолепното творение. Днешния бароков вид е даден по време на управлението на Фелипе IV. На западната страна на Двора на лъвовете е разположена обширната “Зала на двете сестри”, едно от най-съвършените здания в комплекса Алхамбра. По думите на поета Ибн ал Хатиб предназначението на този салон било свързано с държавните дела - тук се провеждали събранията на министрите на Гранада. Но преданието e много по-романтично - то разказва, че тук две сестри християнки умрели от мъка по своите изгубени възлюбени. Залата е украсена с изящни геометрични орнаменти, майсторски се преплитат хладния блясък на кахлените плочки и благородството на дървото. Изваяните орнаменти, наподобяващи сталактити, не са загубили нищо от красотата си през изминалите столетия. В северния край на залата е изработена малката наблюдателна кула Дараха, от която се e разкривал великолепен изглед към градините и Гранада. Тук бил поставен трон на султан Мохамед V, за да се любува на прекрасната гледка. Днес поради реформите на император Карлос V, тя е изгубена безвъзвратно.

В южната част на Двора на лъвовете е разположена Залата на Абенсерахите. Тук бил обезглавен по заповед на султан Мохамед IX водача на знатната и могъща фамилия Абенсерах, но не след дълго и владетеля намерил смъртта си в същата зала. Преданието говори за 37 убити, чиято кръв се смесила с водите на фонтана; разказват, че и днес понякога може да се видят кървавите петна по пода. В действителност се наблюдава играта на сенки и светлина, изкусно създадена от мавританските майстори. Средата на залата е заета от шадраван, покрит със звездообразен свод в стил mocбrabe. Двете странични стаи били използвани като място за хранене през зимата. Чашата на фонтана е изработена по времето, когато е създадена и чашата на фонтана в Двора на лъвовете. Дървените врати на тази зала са оригинални, както и вратите на Залата на двете сестри.

Залата на кралете е разположена източно от Двора на лъвовете. Това е обширно отворено към патиото пространство, тук са се провеждали големите летни празници по времето на султаните. Залата е умело разделена на три квадратни участъка, заливани от безпрепятствено нахлуващата през открития портик светлина. Редуват се с други четири правоъгълни участъка, които остават в сянка. Седемте сегмента са разделени от арки mocárabe, също оставащи последователно в зоната на сянката и зоната на светлината. Aркитe сa декорирани с изящно изваяни мрежи от растителни мотиви. Трите спални от дясно са покрити с рисувани куполи според готическата европейска мода.

Дворецът на лъвовете е едно забележително творение на мавританската архитектура от епохата на управление на султан Юсуф I и неговия син султан Мохамед V. Въздействието на хармоничното съчетание на камъка и дървото, на светлините и сенките придават необикновено очарование на този великолепен шедьовър на мавританските майстори.

--
На илюстрациите:
1. Дворът на лъвовете
2. Част от колонадата в Двора на лъвовете
3. Чашата на шадравана с лъвовете
4. Залата на двете сестри
5. Балконът Дараха
6. Градините на Алхамбра
7. Залата на Абенсехарите


Допадна ли ви този материал? (18) (0) 7783 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.