Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Под сурдинката (статия) - Рикардо Куарешма, Мода, Реклама, Цветна фотография, Изкуство, София
Под сурдинката

Автор: Ива Коевска, вторник, 20 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тези дни в галерия „Пластелин” се проведе изложбата „Под сурдинката” на португалския фотограф Рикардо Куарешма Виейра. Оригиналното заглавие е „Off the Record” с пояснението „Когато блясъкът и славата остават скрити зад сцената”. Първата ми асоциация с така озаглавената изложба бе основно за снимки на случващото се извън снимачната площадка. Фотографии на хора от екипа, на звезди, понякога чисто технически снимки на опустошеното след дългия ден ателие. Очаквах да видя умора или емоция, която я няма в списанията, битие извън блясъка и прожекторите.

На практика „Off the Record” е малокалибрена изложба. При това основно на фотографии, които не са били избрани от някой редактор някъде в някое лъскаво издание. Не че снимките не са професионални, не грабват с композиционните си качества, с цветовете и с излъчването си. Просто трудно могат да бъдат наречени “off the record” с онова съкровеното откровение, което се крие в идиома.

Рикардо Куарешма Виейра е предложил подборка от ефектни цветни снимки за корици на модни списания или за рекламни кампании. Чисто импулсивно запечатаните моменти на откровение са малко. Те са в чифта токчета върху разнебитения праг, в разфокусираните панталони, които отминават публиката на седмицата на модата в Лисабон, в подскачащия му приятел, който учи изящни изкуства по програма Еразмус в България, в момичето, застанало под прожекторите и съвсем не на място там. Останалото е изфабрикувано „off the record”, манипулирани мигове. Което не ги прави по-малко интересни.

Любопитно е, че ми станаха любими именно онези фотографии, които не отговаряха съвсем на надслова на изложбата. Азиатката в подводните снимки, дамата в бяло за Бенетон, конят, кучето в Glam Hotel... Когато се поразрових да прочета малко повече за автора, представен в изложбата, оказа се, че той има сравнително богата професионална кариера. Португалецът е снимал за Elle, GQ, Maxim, FHM, DNA, DIF, Slang, Parq, Lusobeat, Umbigo, Maxima, O Pъblico, Egoista, Neo2 и Cream Mag. Работил е с известни фотографи и има серия изложби. Най-забележителните му успехи в сферата на изкуството са филмът „Today Was Tomorrow”, който е спечелил няколко награди на Международния Филм Фест, и инсталацията в гара Шлъмп в Хамбург, Германия.

Изложбата ще бъде закрита в петък 23 януари 2009 г. с парти в галерия „Пластелин”. Адресът е София, ул. „Цар Асен” 48.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4697 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.