Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Спасете... здравия разум? (статия) - PETA, Екоактивизъм, Екология, Общество, Риби
Спасете... здравия разум?

Автор: Константин Делчев, неделя, 18 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

От известно време битува идеята, че който не го бива за нищо, става екоактивист. Това е по принцип едно изключително обидно схващане за редица тесни учени и интердисциплинарни специалисти, занимаващи се с изключително тежки и належащи проблеми в световен мащаб. В крайна сметка, обаче, популярният образ се формира от това, което изтича през телевизионните канали и долазва по мрежата. А там властва един съвсем друг екоактивизъм, който може и да няма нищо общо с екологията, но пък е активен. Последният мутант в тази сфера ни беше предоставен от небезизвестната PETA, сиреч Хора за етично третиране на животните, под бодрия лозунг "Save the Sea Kittens!" (или, "Спасете морските котета!").

Ако някой си мисли обаче, че иде реч за морската котка, то предълбоко греши. На английски последната се назовава съвсем другояче, а именно - stingray. Тук става въпрос за гениалната рекламна идея на безименен воин-активист, да се нарекат рибите като цяло "морски котета". Защо ли? Ами защото, явно е разсъдил, никой не би изял или хванал на кука котенце (което теоретично не е съвсем вярно, но нека не издребняваме). Така, с помощта на шарен сайт в анимационен стил и картинки на риби, носещи котешки маски, скандалната организация се е захванала да гради кампания срещу риболова.

Естествено, тази кампания е добре подплатена с отлично подбрани факти - от тривиални, като този че нервната система на рибите и бозайниците е от един и същи тип (пише го, между другото, и в прогимназиалните учебници по природозание, но благодарим за напомнянето), през меко казано спорни - като този че интелектът на рибите е съпоставим с този на кучетата и котките - до удобно изопачени, от типа на твърдението, че яденето на риба е вредно поради натрупващите се в телата им токсини, плод на човешката дейност. Ценните качества на рибата като хранителен продукт естествено са премълчани, за сметка на обмена на линкове с водещ вегански сайт и секция за онлайн-продажба на сувенири.

Детската част от населението също не е пропусната. За нея е отделена специална флаш игричка за обличане и маскиране на риби, както и електронен комикс оформен като книжка с приказки. С тъжен край, разбира се, за да се подчертае сериозността на явлението риболов. А злощастната Сали, планираща отмъщение срещу сухоземните котки, задето всичките й приятели са били изловени от рибари, може да претендира за гост-персонаж в Order of the stick или Dungeoncrawlinc, редом до демоничното зайче Лепус.

Така, на практика, цялата кампания е изградена на принципа на поредица от тривиалности, доста спекулации, отворени писма и щамповани фанелки, но въпреки това е успяла да събере вече към 5000 подписа, което изглежда силно окуражава PETA активистите да се впуснат и в други жизнено важни за животинския свят дейности. Като например осуетяването на традиционното състезание по гонитба на мазно прасе в Бруукс Хилс, Западна Вирджиния.


Допадна ли ви този материал? (10) (1) 4113 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.