Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Arn - Tempelriddaren (2007) (ревю) - Питър Флинт, Ханс Гунарсон, Исторически филми, Приключенски, Венсан Перес, Йоаким Нотерквист, Никълъ
Arn - Tempelriddaren (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 17 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Рицарят тамплиер (2007)

Приятна изненада за любителите на исторически филми - това е най-първото, с което може да се окачестви мегапродукцията на скандинавските страни, носеща името "Рицарят тамплиер". При това ситуирана в период, който не намира чак толкова често своето място на широкия екран - късният XII век и Вторият кръстоносен поход.

Действието се развива вероятно в края на седемдесетте години на дванадесетото столетие, а Йерусалимското кралство и неговите защитници - Рицарите на храма - устояват със сетни сили под напора на арабския принц Саладин. Тук обаче трябва да отворя една голяма скоба. Филмът е екранизация на първа част от популярната трилогия на шведския журналист и писател Ян Гийу - "Кръстоносните походи", която обаче не е напълно достоверна. С други думи, главният герой - Арн Магнусон - както и част от съпътстващите го, не са реални исторически персонажи. Същото, съответно, важи и за някои от събитията. Въпреки това, филмът притежава достатъчна доза акуратност, има за какво да се хване човек, а особено що се отнася до духа на епохата - скандинавците са свършили чудесна работа.

Всъщност, "Рицарят тамплиер" обхваща паралелно две сюжетни линии. Голяма част от филма е съсредоточена в родината на Арн - Швеция, и върху предисторията на неговото превръщане в тамплиер, свързано с постоянните за онова време родови междуособици и особено силната ръка на Католическата църква. Това обаче не го усложнява или утежнява, и филмът остава най-вече епично приключенски и романтичен.

Ако има някакъв известен недостатък в него, то това е, че не разказва кой знае колко и кой знае какво - което е и повод за не съвсем пренебрежимо количество негативни, за съжаление относително обосновани отзиви. "Рицарят тамплиер", обаче, по стъпките на първоизточника си, е замислен за на части, макар и две, като втората част - "Arn - Riket vid vägens slut" (Kingdom at the Road's End), излезе през август месец миналата година.

Във всички случаи, тази продукция може да допадне на доста широк кръг зрители, дори и да не задоволи напълно очакванията вманиачените на тема Средновековие или история като цяло. Пък и най-малкото с това, че е сериозен европейски опит в полето на мащабните исторически екранизации, които обикновено идват отвъд океана и са с не по-малко спорна стойност - пак си заслужава гледането.


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 4798 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Ърл Стенли Гарднър (1889-1970)
The Women (2008)
The Box (2009)
(500) Days of Summer (2009)
Суеверията: Сирените
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.