Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Жива бира и музика на корем в Ale House (статия) - Бира, Жива музика, Заведения, Кулинария, София
Жива бира и музика на корем в Ale House

Автор: Ива Коевска, петък, 16 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Митичното заведение Ale House се ремонтира почти цяло лято. На две крачки от работното ми място течеше бурна дейност, докато кръчмата не отвори врати някъде през есента. Когато най-сетне се наканих да стъпя там, оказа се, че за да се добереш до място в заветната кръчма, трябва да имаш резервация. При това резервацията е 20 лв. на човек – 15 лв. за консумация и 5 лв. за живата музика. Сумата съвсем не е толкова сериозна, колкото изглежда на пръв поглед. В интерес на истината, когато седна в заведение, по-малко от 20 лв. не оставям, освен ако не е кафене или китайски ресторант.

И така в четвъртък вечер най-накрая влязох в сърцето на Ale House. Като преодолеете шока от странното и миниатюрно входно помещение и преминете през виещата се стълба към подземието, сякаш се озовавате в друг свят. Аз лично се почувствах откъсната от всичко там долу, което си беше приятно разнообразие на фона на всички заведения, обърнали лъснали витрини към улицата или към някаква псевдо градина.

Кръчмата е разделена на салон за пушачи и за непушачи. Дори да сте при пушачите обаче, няма да усетите и следа от цигарен дим. Вентилацията на помещението е толкова добра. Тоалетната (едно от най-важните места във всяко заведение) е чиста, не смърди и сравнително приятна. Доколкото такова помещение може да е, разбира се.

Осветлението в Ale House е приглушено, стените са облицовани с дърво, а масите са малки и уютни. Липсва каквато и да е претенциозност. Най-голямата изненада са крановете, излизащи от стените. От тях тече жива бира, производство на Ale House, нефилтрирана, непастьоризирана и без консерванти (според рекламата в менюто). Ако резервацията ви е за 7-8 вечерта, ще установите, че заведението се пълни. Около моята маса цареше приятна глъчка, от колоните се носеше ненатрапваща се музика. С други думи – идилична кръчма.

Първият въпрос на сервитьора е какви чаши ще желаете, в случай че проявите желание да пробвате жива бира. Тънкостенните чаши са без отличителни белези, докато халбите имат специално изработен за Ale House герб. Още атмосфера. След като поръчате чаши, пиенето може да започне. Удобството на живата бира е, че не се налага да привиквате постоянно сервитьора, а си наливате сами. Броячът над кранчето отбелязва консумацията и няма да ви се наложи гузно да се питате: „Сега колко бири изпих?”

Самото меню е богато и далеч няма да ви се наложи да се ограничите само с местното алкохолно производство. Още два вида екзотична бира фигурират в менюто, а покрай тях се нареждат толкова марки спирт, че може да ви се завърти свят. Интересното е, че дори можете да си поръчате дижестиви, в случай че решите да си направите удоволствието пълно. Безалкохолни също има, но те ще са най-малката ви грижа. Оттам нататък в менюто започва едно кулинарно шествие, което може да ви замае главите. От пухкави кашкавалчета, панирани в жива бира, през котлет от сьомга чак до ростбиф с див ориз и еленско филе с екзотична гарнитура. Десертите са мааалко по-малко на брой и варират от цедено кисело мляко с мед и филирани бадеми до шоколадова торта.

Томчето на менюто е оформено като излязло от библиотека „Световна класика” с черна корица и златни букви. Вътре страниците са дебели – на четните тече кратка история на бирата от Древен Египет до днес, а на нечетните се нижат блюда и алкохоли от цял свят.

На моята маса се появиха последователно пухкави кашкавалчета, пъстърва на керемида с картофи и каперси, чили с боб и запечен кашкавал и най-накрая – три вида наденички с три соса. Чиниите бяха пълни до пръсване, а храната – приготвена изключително вкусно. Пак отбелязвам – без претенциозна аранжировка, почти все едно си у дома и мама или баба приготвя кулинарни вкусотии.

Някъде към 21:30 дори излезе живата музика. Рокчета, джаз залитания и много настроение се вляха във вечерта с появата на групата, чието име си остана мистерия за мен. За съжаление момчетата не се представиха, но затова пък забиха доста качествени авторски и кавър парчета. Сред тях най-голямо впечатление ми направи Feel Like Making Love (в оригинал на Bad Company). Тук обаче се появи първият проблем за вечерта - музиката е твърде силна и започва голямо надвикване с хората, с които сте на една маса.

В пиене на бира, приказки, ядене и слушане на музика дойде време да се плаща сметката. В Ale House далеч не е евтино, но няма да ви отрежат и главите. Всъщност цените са напълно съизмерими с качеството, което заведението предлага като обслужване, атмосфера, храна, напитки и дори жива музика.

Ако не знаете къде се намира Ale House, кръчмата е на ъгъла на ул. Христо Белчев и ул. „Неофит Рилски” в София. В случай че обичате бира и интересни мезета, мястото може би е точно като за вас. Не забравяйте да резервирате обаче и да си запазите квитанцията за капарото. В противен случай или ще чакате твърде много, или въобще няма да успеете да седнете в Ale House.


Допадна ли ви този материал? (16) (3) 8990 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.