Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Едуардо Мендоса: "Приключението на дамския фризьор" (ревю) - Едуардо Мендоса, Криминален роман, Пародия, "La Aventura del Tocador de Señoras", Испанска лите
Едуардо Мендоса: "Приключението на дамския фризьор"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 15 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Неповторимият Едуардо Мендоса отново е тук, с финалните щрихи на трилогията, започната от "Загадката на омагьосаната крипта" и преминала през "Маслиновият лабиринт".

И този път върволицата премеждия на анонимния луд, който съвсем не е толкова луд, колкото изглежда, между другото, превежда читателя по задните улички на криминалния роман и през поредица невъобразими афери. От почти невинна кражба през убийство до изнудване и разнородни машинации, с всяка страница самозваният следовател нагазва все по-дълбоко в мътната вода, докато странните ситуации се заменят от още по-абсурдни. Докато в крайна сметка фабулата на "Приключението на дамския фризьор" става толкова оплетена - ако ли не и малко прекалено на места, което сякаш едиствената възможна забележка - че да донесе нужната доза удоволствие и на най-страстния почитател на криминалния жанр... или поне на неговата пародия.

Целият този граничещ с неописуем калабалък е поднесен с малко ексцентричния, но забележителен стил на испанския автор, спечелил му толкова много и съвсем заслужена слава - не просто забавен, а на места смешен чак до сълзи. Но докато пародийният елемент без съмнение е ценен, то дважди по-висока изглежда стойността на чистосърдечната му сатира. Нещо повече - южноевропейските народи имат навика да си приличат, и тези им сходни черти го правят още по-близък на българския читател.

Може би затова и колкото и да се насладих на романа като крими, и да се забавлявах с каламбурите, забърквани от главните действащи лица, то мимоходом завоалираната, а на места съвсем открита насмешка по отношение Барселона с нейните жители и така нареченият и хайлайф, политически или не, дойде като истинско откровение. Някак ти става топло на душата - дори и да си знаеш, че не сме само ние, все пак друго е да го прочетеш черно на бяло, при това без особени заобикалки.

Почти излишно е да споменавам, че "Приключението на дамския фризьор" се чете на един дъх и до тъмни доби - с изключение възможните паузи, когато повече не можеш да поемаш въздух. И дори онези с известни резерви към испанското изкуство биха могли да го опитат като качествено интелектуално забавление. Още повече, че в техните редици изглежда е и самият автор, щом "...смъртта сама по себе си е достатъчно лошо нещо, но да умреш гледайки испанско кино, вече е прекалено.".

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4419 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.