Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Даруин Портър: "Брандо зад кулисите" (ревю) - Даруин Портър, Биография, Американска литература, Марлон Брандо
Даруин Портър: "Брандо зад кулисите"

Автор: Ива Коевска, понеделник, 12 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да четеш биографията на известните си е воайорство. Надничаш в чужд живот, повдигаш перденцето и се озоваваш в чужд свят. Най-лесно е да се пристрастиш към биографичните книги, стига да не са изтъкани от години и имена. Те са извор на клюки, история и магия, каквато носят жълтите писания. Няма как да повярваш, че прочетеното е истина, но няма нищо по-лесно от това да влезеш в кожата на човека между страниците.

Аз реших да се впусна в дебрите на Холивуд с „Брандо зад кулисите”. Крещящата анотация твърдеше, че ще разголи актьора до крайност. Даруин Портър обаче сваля всички митове и Брандо остава гол, отпечатан върху страниците. Скандален и непознат във вида, в който го е написал биографът. Или поне за мен. Не претендирам да познавам в детайли нито филмографията на покойния секс символ, нито животът му. Със сигурност знам единствено, че един кмет и генерал доста дълго време му подражаваше.

Според Даруин Портър Брандо е нещо като „мъж на всички жени и жена на всички мъже”. С други думи актьорът е бисексуален, а Портър търси причината за това в ранното му детство. По някаква причина център на книгата са именно връзките на непокорния бунтар, роден в Средния Запад и през целия си живот създавал легенди за произхода си. Вместо за кариерата му ще четете, че е прелъстил Роже Вадим, Кристиан Маркан, Лорънс Оливие и Вивиан Лий, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, Ава Гарднър и Рита Хейуърт. Списъкът с любовниците е безкраен и в него влиза дори една... патица. Сред най-скандалните акценти са кръвосмесителните му връзки и педофилските му наклонности, както към млади момчета, така и към млади момичета. Най-голямото предимство на книгата е, че е изпъстрена с фотографии на хората, споделили любовта, омразата и страстта на Брандо. Има дори една особено пикантна снимка на актьора, сключил устни около пениса на добрия си приятел Уоли Кокс.

Чудя се кому би хрумнало да се рови из мръсните чаршафи на Брандо и да ги разпише като безспорен летопис. Смущаваща е не настоятелността, с която Портър описва креватните похождения на актьора, нито детайлите, които най-малкото биха могли да ви приспят късно вечер. Авторът дотолкова претендира, че „Брандо зад кулисите” е чиста монета, че спори с други биографи и дори със самия актьор.

Ако все пак не сте консервативни или не страдате от излишни предразсъдъци, можете да се впуснете в „Брандо зад кулисите”. Безспорното предимство е, че срещнете и други лица от старите ленти и ще надникнете в техния живот. А може и да научите нещо, което не знаете.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 5253 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.