Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Defiance (2008) (ревю) - Eдуард Зуик, Драма, Екшън, Исторически филми, Даниел Крейг, Джейми Бел, Лийв Шрайбър, "Съпротива", А
Defiance (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, петък, 09 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Съпротива (2008)

Да започна така, със стария рефрен на нов глас, който малко се поуморих да повтарям в последно време - още един филм за Втората световна война. Като че ли през отминалата година наистина излязоха малко повечко, а както се оказва в настоящия случай - и малко повече от необходимото.

Този път действието се пренася в Беларус, а годината е 1941. Страната е под немска окупация, а Холокостът е в разгара си, вземайки около петдесет хиляди жертви сред близо милионното местно еврейско население още в първите дни на завоеванието. "Съпротива" разказва истинската история на братята Биелски, които се присъединяват към руската съпротива срещу нацистите, и - боя се, че трябва да отбележа - с претенцията му за историческа достоверност се изчерпват основните му положителни черти.

Сюжетът, като цяло, се състои от редуващи се драматични сцени от Липичанската гора с периоди на откровен екшън, количеството олово в които на места откровено ме накара да се съмнявам в акуратността му. Но докато последните все пак хващат окото ако не с друго, то с динамиката си, то драмата страда силно, за сметка на което от множество дефекти. И на първо място сред тях е озадачаващо слабият диалог - не само плачевно елементарен, но редовно несвързан. Като абсолютно забравяме на места хумористичните опити англоезични актьори да говорят руски, или още по-лошо - английски с руски акцент. Напълно заслуженото второ място на подиума пък е за напълно излишно разтеглените драматични сцени, които за капак на това са и безкрайно тривиални като съдържание. Резултатът - цели пасажи от филма, изпълнени с една голяма... празнота. А за усилието да се запълни тази празнота ще стане дума след малко, но преди това едно лирично отклонение.

По принцип е чест прийом на военно-историческите филми, особено за този период, да разчитат на няколко особено силни сцени, чрез които да предадат посланието си - колкото и да ни е до болка познато, и да нямаме реална нужда от тях. И в този ред на мисли, изключително изненадваща поне за мен беше липсата на поне една или две, или ако е имало опит в тази насока, той ще да е бил твърде незабележим.

На фона на всичко това не е никаква изненада, че "Съпротива" е номиниран единствено в категория най-добър саундтрак за предстоящите награди Златен глобус. Огромната изненада обаче е, че е номиниран изобщо - защото именно опитът да се попълнят дупките с мелодраматични музикални включвания довършва трагичния му облик.

Крайният резултат е, че ако от общо малко над двата му часа бяха изрязали единия час драма и добавили още доза екшън, вероятно щеше да е хубав филм. Като за екшън, разбира се. Всъщност - ако можете да се абстрахирате от скучните моменти - сигурно си и заслужава да го гледате. Тъй като аз обаче не успях, не мога да си прекърша езика нито да го препоръчам, нито да го оценя особено високо.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 5741 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.