Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Reader (2008) (ревю) - Стивън Далдри, Бернхард Шлинк, Дейвид Хеър, Драма, Дейвид Крос, Кейт Уинслет, Линда Басет, Ралф Файн
The Reader (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 08 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Четецът (2008)

Безспорно сюжетът на „Четецът” се нарежда измежду най-любопитните не само в жанра, но и като цяло в киното. Започва като странна приказка за неестествената любов между петнадесет годишно хлапе и възрастна жена, която го спасява от среща със смъртта. Може би трябва да споменем, че същата е представена доста живо, което може да се третира както като плюс така и в обратен смисъл. Години по-късно момчето става мъж, изучава право и попада на процес срещу участниците в Холокоста. И там намира момчешката си любов.

Така лентата на режисьора Стивън Далдри бързо се превръща в драмата на човек разкъсван между вината, любовта и ненавистта. За борбата с тези свои чувства и за опита му да възстанови душевния си мир. Все неща, с които немалко немци са се сблъсквали при досега си, в исторически или пряк смисъл, с демоните от модерната история на Германия. В добавка към сценария се сблъскваме със страхотна режисура и актьорска игра от висока класа, които допринасят към цялостното удоволствие от лентата.

Мълчанието, когато настъпва осъзнаването, че може да промени курса на процеса, е може би една от най-силните черти на филма. Още повече, че никой не се опитва да натика отговора в очите на зрителя отговора на въпроса „Защо го прави?”, няма стремеж за пряко изясняване на мотивите и въпреки това те стават ясни. Този пример всъщност идва да покаже откъде идва цялостното добро впечатление от „Четецът”. От една страна погледът към един проблем, който отдавна е прехвърлил границите на Германия, от друга – това, че сценарист и режисьор ни оставят да премислим нещата в себе си и за себе си.

Ако лентата има някаква слабост, то това са финалните сцени. От една страна неубедителни, от друга не предизвикват желания ефект. А в добавка спокойно можеше да се мине и без тях. Но това се преживява. Трябва да отбележим играта на Кейт Уинслет, която буквално излъчва страст, когато е необходимо, блести и завладява екрана и сърцата на околните и на зрителя. Също добро впечатление с убедителната си игра прави Дейвид Крос в ролята на младия Берг.

Предполагам има още много какво да се каже, но надали изобщо могат да се съберат на едно място всички нюанси, които виждаме в тази лента. Без съмнение обаче можем да кажем, че това е един от най-добрите филми за изминалата година и номинацията за Златен глобус в категорията най-добра драма далеч не е незаслужена, даже напротив – лентата е сериозен участник, да не кажа дори фаворит. И дори да не грабне нито една награда, в моята лична колекция от любими филми влезе с взлом и няма намерение да я напуска.


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 5678 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Цар Лъв
SciFi Series: Dollhouse
Shutter Island (2010)
Нова диета за торния бръмбар
Sunshine (2007)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.