Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Duchess (2008) (ревю) - Сол Диб, Андерс Томас Йенсен, Джефри Хетчър, Драма, Исторически филми, Доминик Купър, Ейдън МакАрдъл
The Duchess (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 05 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дукесата (2008)

На Кийра Найтли сякаш и допада да разхожда кринолини, шапки, невъобразими прически и въобще исторически атрибути по екрана, и "Дукесата" е поредната и постановка от миналото. Филмът пресъздава живота на Джорджиана, дукеса Девъншир - своенравна млада жена, добила широка популярност в Англия в края на 18-ти век. Веднъж като водеща фигура в тогавашната мода, втори път - с доста еманципираното си за периода държание, и естествено с любовния четириъгълник в който се забърква.

Всъщност всичко това щеше да е чудесно, ако под лъскавата обвивка на пищните декори и костюми, които отдавна не изненадват вече зрителя, като съдържание филмът не бе толкова празен. А сякаш притежава потенциал за повече. Защото не е рядко срещан подход в жанра продължението на историята отвъд заключителните кадри да се обобщава в няколко надписа, но пък едва ли има много случаи, в които те да поясняват и току що приключилото действие.

Наистина, с модната част проблеми очаквано нямаше - младата британска актриса смени внушителен гардероб, като комай не се появи в две поредни сцени с еднакви дрешки. По отношение споменатия четириъгълник обаче, честно казано, има далеч по-интересни и внушителни както любовни афери, така и въобще личности от миналото. В този просто няма нищо кой знае колко шокиращо. Но си заема екранното време като част от историята. И точно когато очакваш остатъка да се запълни с най-интересната може би черта - онази за остроумната, активна и нетрадиционна за времето си жена - всичко това е сведено до няколко добре поставени реплики, една-две масовки, които явно подчертават известността на дукесата (или поне по вижданията на създателите на филма), и това е.

Къде е вината за това е трудно да се прецени - със сигурност не е в актьорите, които си свършват работата. Макар че чак пък номинация за Златен глобус за Ралф Файнс (дук Девъншир), колкото и убедително да мънка с отегчение, като че ли е малко прекалена. Далеч по-добро впечатление правят Саймън МакБърни (г-н Фокс) или Хейли Атуел (лейди Елизабет). А не би трябвало и да е в сценаристите, които все пак са съумели да покрият не чак толкова богатата биография на дукесата. Така че въпросът остава без конкретен отговор, но общото впечатление, че нещо липсва в цялата постановка, също не може да се пренебрегне.

При всичко това, "Дукесата" съвсем не е лош или неприятен по някакъв начин за гледане филм, макар и докато пълни окото с пищност, за интелектуалното забавление да остават само трошички. Любителите на исторически ленти вероятно ще намерят за какво да се хванат, а и като сравнително лека продукция спокойно може да запълни час и половина свободно време. Но все пак нищо повече.


Допадна ли ви този материал? (4) (2) 6143 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.