Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Милорад Павич: "Последна любов в Цариград" (ревю) - Милорад Павич, Съвременна проза, "Последња љубав у Цариграду. Приручник за гатање", Сръбска литерату
Милорад Павич: "Последна любов в Цариград"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 01 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Има писатели, автори и други графомани. Освен тях обаче съществува и една миниатюрна група не толкова творци, колкото изследователи - защото в крайна сметка филологията също е наука по свой специфичен начин - чиято цел е по-скоро да опипват границите и, различните интерпретации и модификации на словото, и обобщено нещата, които могат да се правят с него.

И тъй като настоящето ревю ще бъде отчасти разнобойно и непоследователно, ще спомена още тук, че Милорад Павич е изтъкнат сръбски литератор, чиито титли и постижения - в т.ч. многократни номинации за Нобелова награда в съответната област - сигурно са по-дълги не само от този кратък материал, но най-вероятно и от ръката ми.

А го споменавам, тъй като всяко едно ревю, независимо от областта си, има точно определени цели - да отговори на въпросите дали съответният му обект е възприемчив (и от каква аудитория), и дали вече отговорните лица са си свършили работата. При литературата специално последното е относително лесно - сиреч, опростено - тъй като единственият, който извършва някаква работа в случая, е авторът, макар и да са възможни забележки към превода. Коректор, редактор, разбира се - но това е принципно, и тъй като конкретно мога да им дам единствено отлична оценка, тази половина всъщност отпада. С което се връщаме в началото, а там нещата се усложняват неимоверно.

Първият въпрос, естествено, е дали на мен ми е допаднала книгата. Не за друго, а защото вие се ориентирате по това - за което служат ревютата. И отговорът е "да, но...". Но - като читател - аз попадам в онази неголяма група, която проявява интерес към експерименталната литература. В което отношение вече, струва ми се, на по-ексцентричен случай не съм попадал. Поне засега. А точно "Последна любов в Цариград" е сборник от литературни експресии - едновременно с което мини-новела - опъваща униформата на регулярната литература по всички налични шевове.

Вторият въпрос е дали я намирам читаема. Павич се чете изключително лесно и бързо - не само защото книгите му, в частност настоящата, са кратки, но и поради това, че използва изключително достъпен език, който навързва забележително плавно. Почти като мелодия. За сметка на което обаче разбираемостта му е повече от спорна - алегории, метафори, въобще онези изразни средства, накарали не един младеж или девойка да намрази часовете по български език и литература, са нещо, с което сърбинът борави меко казано обилно. Че и ги наслагва едно върху друго - до такава степен, та на човек да му се налага да препрочита отново и отново.

Всъщност, в резюме, това, което е интересно в "Последна любов в Цариград", е експериментът - сравнително тривиална история, представена по максимално нестандартен начин, който на теория определено си заслужава. На практика обаче лошото е, че този начин излиза прекомерно извън рамките и може да задоволи доста ограничена, да не кажа професионална аудитория.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4167 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.