Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гъбена градина: Гигантска пърхутка (статия) - Биология, Микология, Гъби, Кулинария, Пърхутка, Ядивни гъби
Гъбена градина: Гигантска пърхутка

Поредици: Гъбена градина

Автори: Константин Делчев, Ангел Генчев, сряда, 31 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Гигантската пърхутка (Calvatia gigantea, Langermannia gigantea) е още една от гъбите, преживяла тежки таксономични сътресения през последните години. Дори споменатите названия съвсем не са единствени, а просто са измежду най-често срещаните.

Въпреки че не е лишена от отровен двойник, гигантската пърхутка е една от най-лесно забележимите гъби в България, че и не само. Като цяло е трудно да пропуснеш чисто бяло кълбо насред поляната. А отделни екземпляри, когато са с големината на футболна топка, могат да бъдат забелязани от огромни разстояния. Теоретично, това е и една от най-големите гъби, с диаметър, достигащ над метър и максимално тегло от двадесетина килограма. Шансът да срещнете подобен екземпляр обаче е доста малък. А късметът да го срещнете, докато е още ядлив – нищожен. За консумация са годни почти без изключение младите екземпляри, при които вътрешността е още бяла или съвсем, съвсем леко кремава, а гъбата не е започнала да омеква. Което не значи, че на твърдост е като боулинг топка, просто при леко стискане поддава съвсем леко.

Обикновено се намират екземпляри с диаметър между петнайсет и тридесет сантиметра, често по няколко в близост една до друга и най-вече – на открити пространства. Гъбата формира и впечатляващи самодивски кръгове, добивът от които може да достигне десетки килограми. Именно гигантската пърхутка бе избрана и за самодивския кръг от филма "Хрониките на Спайдъруик", въпреки че традиционно в британския фолклор за магически се считат най-вече кръговете, формирани от челядинки.

Отровните „двойници” на гигантската пърхутка са такива, че евентуалното им сбъркване с нея по-скоро трябва да се класифицира като опит за самоубийство, отколкото като нещастен случай. Някои автори посочват случаи, при които хора са умирали след като погрешно са вземали млада бяла (или бяла леплива) мухоморка за пърхутка - което е възможно единствено, докато гъбата е толкова млада, че да е покрита с пълно було. Сиреч току що излязла на бял свят. Но колкото и такава грешка сама по себе си да е слабо вероятна, ако се направи - се открива при разрязване на гъбата на две. Плодното тяло при пърхутката е хомогенно и бяло, без кухини или реснички.

По-вероятен двойник е лъжливата (отровната) пърхутка (Scleroderma citrinum), която е с по-неправилна форма, а вътрешността й (наричана глеба) е тъмна, дори черна. Тя - освен това - е и сравнително слабо отровна, а симптомите се ограничават основно до стомашни болки и гадене. Все пак съветът е незабавно да се потърси лекарска помощ.

Ядливата част на пърхутката по принцип е същата глеба, макар и не всички да белят гъбата. Тъй като тя е мека и нежна, рецептите следва да се съобразяват с това. Класическа рецепта е пърхутката да се панира, и останалите варианти варират съвсем слабо. Възможно е да се изпържи в много силно подгрято масло, и то за съвсем кратко. Може и да се задуши - пак в масло, или по-точно във вариация на маслен сос - разтопено масло, разредено с бульон и подправки, където гъбите се слагат съвсем накрая. Има варианти и да се запече леко - най-добре на глинен сач - но това частично я обезвкусява, а въпреки че на теория се ползва за скара (и по-точно нанизване на шишчета, с месо или постни), това си е по-скоро опорочаване на пърхутката. И от кулинарна гледна точка, това е може би ако не единствената, то от единиците гъби, които винаги се готвят по един и същ начин. За сметка на което вкусно.


Допадна ли ви този материал? (19) (1) 13898 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.