Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хари Харисън: "Стоманеният плъх" (том първи) (ревю) - Хари Харисън, Научна фантастика, "The Stainless Steel Rat Saves The World", "The Stainless Steel Rat
Хари Харисън: "Стоманеният плъх" (том първи)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 29 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Хари Харисън. Винаги се сещам - и споменавам - с огромно удоволствие за славния ветеран на фронта на леката фантастика, и даже ми е малко трудно да остана напълно сериозен в неговото задочно присъствие. В най-положителния смисъл на думата, разбира се. И то когато е обявен неофициално за двадесет и шестия Велик майстор на научната фантастика и предстои да получи отличието си след няколко кратки месеца. През което време остава единствено да му желаем крепко здраве и продължаващо творческо дълголетие.

Бодро вървящият към осемдесет и четири годишна възраст американски строител на поредици не е познат от вчера на българския пазар. Издаван е в "Галактика", бял български свят видя и "Свят на смъртта" - във всичките му части. Но при все това единадесетте повести за Стоманения плъх, писани и дописвани в продължение на почти четиридесет години, остават голямото и лъскаво пауново перо върху фантастичната му шапка. А шансът да бъдат прочетени просто не се случва през ден или два.

"Крадецът викна "Дръжте крадеца!"", а и кой друг ще се справи по-добре? Едно от най-добре смазаните престъпни съзнания на далечното бъдеще се захваща с (не толкова) неблагодарната (колкото изглежда) задача да се бори със сродните си в своята естествена среда. Под наблюдението, разбира се, на... други от същия сой. Стоманеният плъх - небрежно елегантен, небрежно интелигентен, небрежно престъпен и небрежно неуловим, бидейки привидно небрежен в една среда, очакваща педантичност до последната запетая.

Харисън съвсем не е най-елегантният и последователен автор, но пък не страда от липса на усет за напрежение, още по-малко от чувство за хумор. Звучи комиксово - и безспорно е отчасти подобно - но пък е направено с вкус, подправено солидно, а когато нещата опират до наистина научното във фантастиката, американецът е достатъчно подробен, за да не виси безтегловно в пространството. Макар и не повече. Може би защото за разлика от повечето си съратници от Златната ера на научната фантастика, той просто не е учен.

Но пък е забавен, забавлява, и е най-вече кавалер на перото - противоположно на голяма част от наследниците си, точно в тази насока той не го насилва до изнемога с изкуствени идеи и натикани през зъбите реплики. Тече толкова естествено, че не съвсем единичните му недоглеждания на места просто отминават като някаква досадна печатна грешка. Което може би придава на книгите му своеобразна притегателна сила, вероятно го прави толкова популярен, и със сигурност го превръща в класик.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 6462 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.