Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джефри Арчър: "Затворник по рождение" (ревю) - Джефри Арчър, Криминален роман, Съдебен трилър, "A Prisoner of Birth", Английска литература, Нови кн
Джефри Арчър: "Затворник по рождение"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 28 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Майсторът си е майстор, а дори сред висшия ешелон на авторите на трилъри Джефри Арчър е изтъкната личност. Всъщност, със своите вече над тридесет издания, повечето от които от жанра, английският политик, благородник - и продуктивен писател - отдавна е един от любимците на онези читатели, предпочитащи по-лекото, но увлекателно четиво със заплетена фабула.

Млад мъж попада в затвора за убийство, което не е извършил. Това е основният мотив на последния роман на британеца, но и едва отправната му точка. Защото ако има нещо, в което Арчър е литературен магьосник, то са неочакваните поврати в сюжета и смяната на декорите. И в "Затворник по рождение" има повече от достатъчно и от двете.

Трябва да призная, че винаги ми е било малко по-трудно да пиша за романи с криминален сюжет, тъй като с всяко споменаване на идея от повествованието рискувам да разваля отчасти удоволствието на читателя. Слава богу, с този роман подобна възможност почти отсъства. Голяма част от чара на Джефри Арчър е способността му да уплътнява празните места около централното течение на действието с внимателно доизграждане на персонажите, примесено с тънка, по някой път саркастична критика на съпътстващите ги събития - особено когато навлизат във водите на политиката, обществото или съдебната система на Великобритания, където самият автор е врял и кипял предостатъчно. И то по един специфично мек, ненатрапчив и уравновесен начин, който именно увлича неговия читател и го прави да изпъква над съратниците му автори. Със "Затворник по рождение" нещата не стоят различно, и покрай борбата на главния герой за справедливост, човек успява между другото да надникне отчасти в специфичния бит на жителите на Острова. Било то футболът, класовото разделение и благородничеството, присъствието в Косово или вечния раздор по англо-шотландска линия.

Излишно е да споменавам, че и този роман на английския писател се нарежда в цялата поредица великолепни творби, излезли изпод перото му, и за любителите на трилъра - а и не само, всъщност аз самият не съм прекомерен почитател - е задължително четиво. Може би по-интересно би било да спомена, че докато тазгодишният "Затворник по рождение" все още обира литературните си лаври, то следващата новела на Арчър вече е обявена за предварителна продажба с дата 3 март 2009 г. и заглавие "Paths of Glory". С което автоматично влиза в списъка на очакваните с огромно любопитство книги.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 6488 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.