Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Good, The Bad, The Weird (2008) (ревю) - Джи-уон Ким, Мин-сук Ким, Уестърн, Бюнг-хун Ли, Канг-хо Сонг, Кионг-хун Йо, Куанг-ил Ким, Чонг-а Лий
The Good, The Bad, The Weird (2008)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 27 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Joheunnom nabbeunnom isanghannom (2008)

Още една заигравка на корейското кино с класическите уестърни на Серджо Леоне. Този път обаче всичко е подчинено на престрелки, преследвания и пичовски стойки, иначе казано екшън. Действието се развива в Манджурия, североизточния край на Китай, който през трийсетте години на миналия век бил парче безплодна и негостоприемна земя, намираща се между Китай, окупираната от японците Корея, Монголия и Русия. Дори без излишно фантазиране, именно тази историческа провинция изглежда нарочена за снимане на уестърно-подобни филми.

Всичко започва с обирът на един влак, по всички канони на киното и в продължение на почти една трета от филма. Още от този момент си проличава и желанието на режисьора да създаде ако не друго, то поне визуално пищен филм. Всичко се завърта и около една карта на съкровище, издирвана от “злия”, но открадната от “странния”. “Добрият” се явява ловец на глави, който се озовава на същото място, за да хване “злия” и освен това е най-големият пич в целия филм.

В последствие в издирването на картата се намесват китайска и корейска банди, създаден с руски инвестиции опиумен бардак, армията за освобождение на Корея и манджурската армия на японския император и всякакви други местни индивиди. Почти цялата лента преминава в зрелищни престрелки, в които, всъщност, не е спестено много от кръвопролитията. Финалът е зрелищно преследване из Гоби, в което “добрият” заплашваше да изтрепе сам цялата японска армия, последвано от класически “аутлоу дуел”.

Та творението на Джи-Уон Ким може спокойно да се нарече класен приключенски екшън, който дори учудва с постиженията си. За мен обаче това е първият уестърн, който се развива толкова късно в човешката история и е сниман на другия край на Земята. Иначе във всяко едно отношение лентата носи смисъла и визията на уестърн. Ако терминът “ийстърн” не беше окупиран от хонгконгското кино преди десетилетия в със съвсем друга идея, то това сигурно щеше да е ийстърн, но не е.

Не ви разправям цялата тази словоблъсканица, за да си чеша езика, а защото по мое мнение уестърните загиват като жанр и всичко, излязло в последните години носи по-скоро излишен драматизъм и се разбозавява от човешките съдби, отколкото да забавлява. Именно затова с чиста съвест мога да препоръчам на всички любители на престрелките и преследванията “Добрият, лошият и странният” като един бисер в силно ръждясалата ниша на подобни филми.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4299 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.