Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Нудлинг (статия) - Нудлинг, Риболов, Любопитно
Нудлинг

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 26 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако погледнем историята и географското разположение на американския югоизток, то няма да е трудно да разберем защо това са едни от най-колоритните щати. Сравнително мекия климат, животинското и растително разнообразие около поречието на Мисисипи и френското и испанско колониално влияние в оформянето на културните особености на местните жители са в пълно противоречие със сдържания север. Покрай всичките особености на “дикситата” се нарежда и един своеобразен способ за риболов, наречен нудлинг. Неразбираем за мнозина, но ловът на сом, използвайки собствената си ръка като примамка е популярно екстремно забавление.

Идеята накратко е доста елементарна. Като основен обект на този тип риболов се явява плоскоглавия сом Pylodictis olivaris. Въпросната риба обитава предимно мътните води на блата и бавно-течащи реки, като води статичен начин на живот в крайбрежни дупки и на различна дълбочина. По време на размножителния сезон мъжките нерядко остават да охраняват хайвера в импровизирани гнезда. Тук идва и идеята на нудлинга. Човекът се потапя изцяло в калната вода, нерядко направо с дрехите, за да избегне неприятни драскотини и започва да бърка в дупки, които изглеждат подходящо леговище за сома. Рибата от своя страна захапва натрапника и в този момент трябва да бъде сграбчена за челюстта и изтеглена от водата.

Нудлинга се възприема като един от най-спортсменските методи за лов и риболов. Все пак без помощни средства човек може да се изправи срещу риба, достигаща метър и половина и над петдесет килограма, при това в нейната естествена среда и рискувайки понякога дори живота си. Макар да няма зъбите на акула, плоскоглавият сом все пак е хищник с масивна глава и здрава захапка. Освен него в същите дупки могат да бъдат открити и далеч по-неприятни обитатели като алигатори, бобри, костенурки, ондатри и змии, които да причинят далеч по-неприятни наранявания. Дори с предпазни ръкавици, риск от инфекции и загуба на пръсти винаги съществува. Друга опасност представлява нуждата от гмуркане, което в подобни води винаги носи риск от заплитане в корени на дървета или затъване в тиня, при което дори добри плувци лесно могат да се удавят.

Като спорт нудлинга се практикува локално, основно в югоизточните щати и напоследък става обект на все повече документални филми и набира популярност, включително сред нежния пол. Колкото и да е странно, но дори и при подобно поставени условия на равнопоставеност между рибата и човекът се намират и “бракониери”, които предварително заравят варели под водата, които се превръщат в подходящи леговища за сомовете и периодично събират улова. Последното освен нечестно, е и незаконно.

И така, колкото и любопитен да ви изглежда нудлинга като забавление за уикенда, не го изпробвайте по родните реки, понеже местния сом (Silurus glanis) първо обитава значително по-голяма дълбочина, реките ни са доста хладни, а и размерите му са понякога двойни на американския му братовчед и срещата лице в лице може и да не е толкова приятна.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 4792 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.