Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Коледното дърво (статия) - Празници, Коледа, Любопитно
Коледното дърво

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 25 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Освен, че рядко е елха и е герой на множество коледни песни, коледното дърво е също така може би най-забавната традиция за децата и в повечето случай гълта най-много време и старание при подготовката за празника. Започваме от избора на самото дръвче, все по-трудно и скъпо удоволствие в днешно време, което трябва да е кичесто и право, с хубав връх. Следва дълга украса и семейни спорове коя играчка къде трябва да се постави и разбира се, геройски усилия да не подпалим къщата с някоя от свещичките. И накрая, досадното чистене на опадалите иглички и бедната фиданка, безвъзвратно изсъхнала, заминава в камината. Но, така или иначе, коледното дръвче носи неповторима атмосфера и емоции.

Откъде произлиза традицията е трудно да се каже, макар да е почти сигурно, че е започнала от Германия и пре-християнското езичество. При много от северните племена през декември вечнозелено дръвче се поставяло вътре в къщата или пред самата врата, за да покаже надеждата и очакването на все още далечната пролет. Още чрез тези дръвчета се чествало зимното слънцестоене и според вярванията те олицетворявали продължаващия живот, когато денят става все по-къс и по-къс, и вярата, че слънцето няма да изчезне съвсем.

От Германия през далечния шестнайсети век могат да се намерят и данни за същинското начало, когато в редица градове постепенно започнали да развиват по-стари обичаи и да украсяват коледни дръвчета. Според друга легенда Мартин Лутер поставил тази традиция през 1500-та година, възхитен от красотата на елхите през зимата, като украсил едно дръвче със свещи в чест на рождението на Христос. Основна вина за популяризирането на обичая из Британската империя и по света има принц-консорт Алберт, съпруг на кралица Виктория, който пренесъл обичая в английския кралски двор, но това станало едва в средата на деветнайсети век.

Сред видовете иглолистни, на които най-често може да се попадне са ели, борове и смърчове. За автентично коледно дръвче трябва да се приеме обикновената ела, Abies alba. Това дърво, освен че има идеалната пирамидална форма, се характеризира и с гъсто-разположени, дребни иглички, които покриват и стеблото и така създават перфектния изглед. Боровете, между които белия бор Pinus silvestris, и смърчовете, от които обикновения, Picea abies е най-разпространен и най-евтин са чести заместители. При тях обаче формата често не е подходяща, а игличките са значително по-дълги и груби.

Първоначално украсата на коледното дърво е била доста различна от това, което традиционно използваме днес. Преобладавали са различни ядки, захаросани и сушени плодове, детски играчки и импровизирани хартиени украшения. На върха, който задължително трябва да е добре оформен и да не стърчи прекалено много се поставя ангел или звезда, като последната олицетворява Витлеемската звезда, насочвала влъхвите към новородения Исус.

Друго традиционно украшение, гирляндите, се появяват също в Германия в Нюремберг в началото на седемнайсети век, когато е изобретена машина, изработваща ги от сребро. Е, скоро зарязали скъпия метал като материал за производството им, но тогава традицията била достъпна главно за заможните семейства, така че едва ли е било проблем. Последния задължителен елемент, стъклените топки, са заслуга на Ханс Грейнер от малкото тюрингийско градче Лауша, който в средата на деветнайсети век започнал да изработва стъклени подобия на ядки и плодове. В последствие градчето се превърнало в признат център за производство, където и до днес функционират двайсетина малки фабрики за традиционни играчки. Разбира се, една истинска коледна топка, освен, че трябва да е от стъкло, следва да бъде и ръчно изрисувана и оцветена. Дело на една от тези фирми, Кребс Глас Лауша, е и доста солената (над 30 000 долара) най-скъпа коледна играчка, топка с орнаменти от злато и диаманти.

И в крайна сметка, това, което интересува всички нас е какво ни е оставил Дядо Коледа под елхата, защото освен всичко друго коледното дръвче се използва и за това.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 5495 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Цар Лъв
SciFi Series: Dollhouse
Shutter Island (2010)
Soulthreat - Storm of Time (2009)
Метъляшка
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.