Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi обзор: Сериални надежди (статия) - Сериали, "Бойна звезда Галактика", "Вавилон 5", "Доктор Кой", "Истинска кръв", "Първичен", "РеГенези
SciFi обзор: Сериални надежди

Поредици: SciFi Series

Автори: Ангел Генчев, Иван Ж. Атанасов, сряда, 24 декември 2008.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Телевизионната 2008-ма приключи, имайки предвид че буквално тези дни излязоха последните нови епизоди за годината, и с малки изключения любителите на разнообразните сериали могат да я отчетат като прилично успешна. За сметка на това обаче обстоятелствата около предстоящата 2009-та са доста особени, и въпреки че е малко рано все още да се отговори със сигурност на въпроса какво може да се очаква, някои от предпоставките за развитието и определено предизвикаха вълнение сред публиката.

Естествено ще започнем от местните мастодонти, които едно на ръка се радват на най-голям зрителски интерес, за сметка на което пък хвърлиха почитателите си в сериозен смут през изминалите месеци. И безспорната бомба на 2008 г. остава внезапното прекъсване на "Старгейт: Атлантида" насред пети сезон.

От друга страна погледнато, приключването на Атлантида наистина не дойде като кой знае колко огромен шок. Общо взето още с първите епизоди за новия - и както се оказа последен сезон - и на най-заклетите фенове им стана пределно ясно, че сериала се е изчерпал, и дори първоначалните обещания за нов завой в развитието му останаха да висят донякъде в безтегловност. При все това, посочените като ключови серии с участието на вечния жокер Даниел Джаксън продължиха да се очакват с интерес и надежда обещанието за нещо ново и интересно да се сбъдне. Уви, новото се оказа старо, но пък се появи съвсем за малко - и макар че съм сигурен, че едва ли има почитател на Старгейт, който да не се радва на асгардите, решението си остана спорно, а практически отбеляза и края на цялата поредица. И при все това, едва ли някой е очаквал сезонът да бъде завършен през куп за грош, и то до степен такава отегчителност, че някои от зрителите да започнат да се молят най-сетне да приключва.

Какво обаче се случва със Старгейт като цяло? През идната 2009-та все пак се говори за пълнометражен филм в пределите на Атлантида. Подобна практика вече бе затвърдена от SG-1 с "The Ark of Truth" и "Continuum", но ще го бъде ли въобще и какво точно ще представлява все още остава мътно. Далеч по-голямата въпросителна е обявеният за лятото трети сериал "Stargate: Universe", който в разрез с досегашния облик на поредиците ще да се пренесе на борда на космически кораб. До тук добре, макар и не невиждано. Сериозният отпор, обаче, даден от почитателите срещу идеята средната възраст на следващия SG-екип да се върти около 20-на години и тоталното им нежелание Старгейт да мутира в тийн-сериал (а отчасти все пак да не се превръща и в кръстоска между "Вояджър" и "Бойна звезда Галактика") в крайна сметка доведе до там, че към момента концепцията му поне частично се преразглежда и тепърва се очакват новости. Което пък на свой ред като че ли намалява шансовете му да види екран толкова бързо.

Другото голямо име, "Стар Трек", на свой ред продължава да държи феновете си под напрежение, макар и с една голяма разлика - първите трейлъри на едноименния "Стар Трек" (2009) вече са налице, 8 май е обявен като дата на излизане, и по всичко личи, че отлагането му най-сетне приключи. Натискът тук всъщност идва от съвсем различна посока. Решението да се снима филм за Кърк и компания с нов актьорски състав не се радва на прекомерна популярност сред по-старите почитатели - а от шейсетте през осемдесетте, та до днес, те никак не са малко - зареждайки ги с различна доза скептицизъм. От умерен, до степен мнения от типа, че подобен филм е жив паразитизъм на гърба на Уилям Шатнър и въобще целия изначален екипаж. А и не може да не се признае, че след финала на "Ентърпрайс" през 2005-та, който също предизвика известен разнобой, феновете по-скоро очакваха някаква поне малко по-различна и новаторска идея. Другият въпрос около новия Трек все пак остава дали той ще прерасне в сериал, но това вероятно ще зависи и от приема, който получи от публиката.

Без въпросителни относно дали и кога, но за сметка на това с безкраен интерес към последния етап на сюжетния маратон, в средата на януари започва на свой ред излъчването на втората част от закриващия сезон на "Бойна звезда Галактика". Най-малкото едва ли някой е очаквал Земята да бъде достигната, щом остават цели десет епизода - а в рамките на вселената на BSG това е наистина адски дълго време. За сметка на което, финалът на епичната междузвездна одисея ще бъде последван и от пълнометражен филм, носещ за момента работното заглавие "The Plan", и представляващ сам по себе си още по-голяма загадка.

На фона на всичко това обаче, най-любопитният слух, който се прокрадна през последните месеци, и който неизбежно предизвиква трепет у всеки един почитател на екранната фантастика, е че ветеранът Дж. Майкъл Стразински упорито работи върху нещо, а като първоизточник дори се посочва Брус Бокслайтнър. За съжаление, подобна информация остава абсолютно апокрифна и непотвърдена, макар че след 2007-ма и "Lost Tales - Voices in the Dark", почитателите на "Вавилон 5" се чувстват значително по-обнадеждени, че легендарните серии най-накрая може би ще продължат. Естествено, в нова насока. Но дали надеждите им няма да останат напразни както обикновено е напълно неясно.

От по-младите поредици, акцентът заслужава "Свръхестествено". За няма две години, хитовият сериал успя да еволюира от уестърн с мистични елементи до последователна, издържана и смислена фантастична драма, без да отстъпва обаче и на йота от бъзикчийския си облик. "Supernatural" се опари жестоко от стачката на сценаристите в края на миналата година. Набързо насниманият завършек на предишния сезон отвори гигантски дупки в сценария, които може и да се наваксват понастоящем, но на места опитът за замазване на положението още изглежда изсилен. За сметка на което схемата става все по-комплексна и епична, при това с обещанието да продължи да се разраства. И на този фон през първите месеци на идната година се очаква завършека на четвърти сезон, а макар че пети още не е обявен, предвид огромната популярност, която натрупа сериалът, по-голяма изненада ще бъде такъв да няма.

Другото ново явление, което се откроява, е "Терминатор: Дневниците на Сара Конър". И този сериал пострада сериозно в размирните месеци, едвам-едвам докретвайки до края на първия си минисезон, съкратен при това от дванадесет на девет епизода. С които обаче все пак успя да грабне зрителите и преля успешно във втори, вече пълноценен, от двадесет и две серии. Това на свой ред му позволи и да се откъсне от ролята си на допълнение и изменение към историята на оригиналните пълнометражни филми, започвайки да се развива в своя собствена плоскост, където сценарият бързо се усложнява. Последното наистина предизвика малко противоречиви реакции със съмнението, че тук-там дори прекалява, но тъй като все пак се намира едва в средата на втория си сезон, подобно мнение още няма достатъчно обосновка, и развитието му остава до голяма степен енигма.

С голямо нетърпение се чака и новият сезон на Primeval, след предишния предимно концептуален такъв. Включването на хищници от бъдещето, които имаха по-скоро интелектуално забавляващ елемент, отколкото действително убийствената визия, с която се отличаваха праисторическите гадинки, имаше реципрочния противоречив ефект и сред феновете. Идеята пък всички най-опасни животни да се набутат във финала на сезона беше почти пълен крах, спасен само от надеждата за нова сюжетна линия. Така че очакванията са в посока по-строго следване на някаква последователност и повече от по-популярните зверове. Дали обаче ще се случи нещо подобно е трудно да се прогнозира. Лошото е, че другият вариант е сериалът да се обърне съвсем на мистично-конспиративен и да изпадне в сянката на мастодонтите в жанра.

Голяма загадка си остава и "Torchwood". Британският сериал, спин-оф от култовите на острова серии за "Доктор Кой", продължава да се нарежда измежду най-екзотичните в жанра. Действието следва една единствена логика – да се превръща от странно в нещо още по-странно. Екзотиката откъм ефекти се допълва прогресивно в идеен план и предишният сезон завърши в този дух – с една голяма питанка какво аджеба се готви. Естествено ще узнаем, чак като идеите уврят и бъдат поднесени на следновогодишната трапеза, но имайки предвид навиците в тази част от света, очакванията са за продължение на тази линия на поведение на сценаристите. Линия, която някак си отблъсна почитателите на жанра отвъд пределите на владенията на британската кралица, или по-скоро онези, на които не допада британският подход към сагите на малкия екран, но за почитателите на същия е истинско откровение.

Положението пък със самият "Доктор Кой" и сродните нему сериали с произход откъм Острова е особено. Дейвид Тенант, който играе в момента десетия Доктор, обяви че се оттегля от ролята след три сезона. Съответно, подир четирите последни епизода, излизащи през 2009-та година, изглежда ще се търси номер 11. Въпреки това, последният доктор в последната версия на последното продължение като цяло се прие относително топло от публиката, и зрителите не бива да се подлъгват, че по някакви причини работата около Доктора е замряла. Освен, че едва ли се очаква вечната сага да приключи, в момента се отглежда и новото поколение фенове - с детско-юношеския спин-оф под заглавие "Приключенията на Сара Джейн", който ще има нови дванадесет епизода. Както и предстоящия в края на 2009 и през 2010 г. анимационен "К9".

И за да завършим със слуховете, при "Firefly: Serenity II" са наизпълзели като червеи след дъжд. Повечето обаче придружени от уточнението, че "всичко зависи от Джош". Така че на този фронт времето ще бъде мъгливо, леко хладно, но задуха ли вятър в платната на кораба клас "Светулка", може и да видим още малко от историята. Всъщност би било логично да очакваме нещо такова, имайки предвид мащаба на сценария на оригиналните серии, така че сред феновете цари предимно оптимизъм. А и би трябвало историята да продължи да се развива във вече предначертаната посока - макар че кой знае? Да се надяваме че противоречивата информация ще започне да клони към положителния си полюс, така че да можем да си отговорим на този въпрос.

На последно по ред, но не и по важност място, неясна е съдбата на "РеГенезис". Четвърти сезон започна малко по никое време, завърши още по по никое време, но не остави впечатления за окончателен край. И макар че няма обещания за нов сезон, и той се нарежда в цялата поредица серии с неясно бъдеще, от които могат да се очакват изненади.

А към него вече можем да прибавим и редицата по-малки сериали - макар че през последните лета нищо ново (освен споменатия Терминатор) не успя да се задържи дълго на екран, и там надеждите остават в последната суперпродукция на HBO - "True Blood", чийто първи сезон до момента жъне напълно очаквания успех. И естествено другата - че през идното лето две хиляди и девето фантастичната индустрия ще ни изненада с нещо, което съвсем не сме очаквали, но за сметка на това приятно.


Допадна ли ви този материал? (13) (0) 6121 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.