Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Blacksad (ревю) - Хуанхо Гуарнидо, Банд десине, Комикси, "Blacksad"
Blacksad

Поредици: Френски комикси

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 20 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ето това със сигурност е нещо свежо на комиксовия фронт. “Блексад” не е точно френски комикс, понеже е писан и рисуван от испанци, но все пак е предназначен основно за френския пазар, издава се от “Дарго”, и излиза първо на този език. Историята се върти около частния детектив Джон Блексад – типаж, до болка известен и експлоатиран в стотици филми, романи и детски игри. Но въпреки това “Блексад” постига невероятен международен успех, и има защо.

От ръцете на Хуанхо Гуарнидо до този момент са излезли три епизода на “Блексад”, професионално нарисувани до степен, която оправдава комиксите изобщо да се наричат изкуство. Уникалното в случая, обаче, не е толкова качеството на рисунките, колкото факта, че всички герои са антропоморфни животни. Дори и това не би било нещо кой знае какво като постижение, ако не бяха толкова добре подбрани.

Всяко едно животинче, било то петел, костенурка или мечка, напълно се покрива с представата, която всеки от нас има в главата си, и допринася за създаването на наистина живи образи. Например един от главните герои, невестулката Уикли (Седмичен), прави невероятна “роля” като журналист в дребен ежедневник, шефът на полицията във втори епизод е полярна мечка, и т.н. Отделно, графичното изпълнение постига мимики и напълно човешко поведение, правейки от героите в “Блексад” почти реални образи.

Историята е дело на Хуан Диаз Каналес, и се развива в една псевдо-Америка от шейсетте години, идеално място за частен детектив с елементи на неудачник, и носеща характерните за времето черти, социални вълнения и драми. Войната е все още близо, расовата сегрегация е по-актуална от когато и да било, а красивите и богатите се забавляват като за последно.

И сценаристът, и художникът са успели максимално да уловят този дух, и тук-там се навърта и по някоя свежа идея. Например, активистите за превъзходство на бялата раса се наричат “Арктик Нейшън” и са полярни животни с бяла козина. Но, като цяло, историята не е най-силната страна на “Блексад”. Донякъде банална, изкуствено усложнена на моменти, и с леко дразнеща драма в други, в която дори ми се струва, че образът на Джон Блексад остава на заден план и бледнее пред останалите.

Та така, “Блексад” вече се появи и на българския пазар, проправяйки пътя на франко-белгийските комикси, и да се надяваме, че опитът ще е успешен. Освен това, упорито се говори и за филм, който за момента остава пожелание за не толкова далечното бъдеще. И, разбира се, нови епизоди, защото трите излезли само подклаждат апетита.

Tome 1: Quelque part entre les ombres
Tome 2: Arctic-Nation
Tome 3: Вme rouge


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3562 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.