Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Australia (2008) (ревю) - Баз Лурман, Стюърт Бийти, Военни филми, Драма, Приключенски, Романтика, Браян Браун, Брендън Уолтърс
Australia (2008)

Поредици: Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, събота, 20 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Австралия (2008)

Обширна пустош, обрасла с редки полуизсъхнали храсталаци, обрулен от ветровете релеф, докъдето ти стигат очите, безводие и прах - Австралия. Последният континент, цивилизован под благородния ботуш на белия човек. И за да не оставате озадачени защо го споменавам съвсем в началото, едноименният филм е посветен на местното аборигенско население и процеса на неговата т.нар. "асимилация". Процес по своето естество сходен, макар и далечен, спрямо екстремумите на южноафриканската сегрегация и дискриминацията в Съединените щати, и също така прекъснат едва през втората половина на отминалия век.

Със сериозна доза съжаление, обаче, трябва да отбележа, че успехът, който има в това си начинание "Австралия", е доста противоречив. Посланието, общо взето, се изяснява ако ли не с първите кадри, то сравнително бързо - дори да оставим настрана факта, че на фона на споменатите сходства не е нещо радикално ново. От друга страна, човек като че ли би очаквал да получи известен, по-широк поглед, върху без съмнение интересната, а струва ми се – и твърде слабо позната култура на австралийските аборигени. В това отношение, обаче, въпреки периодичните монолози на малкото местно момче, филмът оставя по-скоро откъслечни и най-вече непълни впечатления.

Но дори да пропуснем това, противоречията в "Австралия" не се изчерпват. За наистина внушителните два часа и половина творческият екип на филма на практика представя две свързани истории. И това, че всяка от тях е напълно достатъчна за своя собствена лента - погледнато само откъм дължината - е най-малкият проблем. Всъщност, въпреки няколкото общи централни моменти за двете части, ако мога така да ги нарека, връзките като цяло са доста хлабави. И въпреки че водят логически от общия процес на усвояването на Австралия, през снабдяването на съюзническите войски с провизии, по-специално добитък, по време на Втората световна война, та чак до бомбардировката на Дарвин от японските военновъздушни сили, тези свързващи звена се появяват толкова нарядко, че зрителят може и да ги пропусне. Или забрави. Защото същевременно историята се върти и около съперничеството между местните земевладелци за тлъстия военен пай, и най-вече - около романтичната история на изисканата английска лейди и местния каубой, въпреки коренните им различия.

Ако тук някъде вече започнахте да губите нишката, не се притеснявайте. Въпреки привидно мощното сюжетно напластяване, с две думи "Австралия" е доста наивен и съвсем лековат филм, стига единствено да можете да издържите толкова дълго в киносалона. Най-забележително нещо в него определено е Никол Кидман, на която ролята на префърцунена британка просто й отива. За сметка на което, обаче, любимецът особено на нежната половина от публиката Хю Джакман не прави нищо кой знае колко запомнящо се, с изключение на няколкото си по-точни лафа. И въпреки че й партнира реално през цялото време, някак си се губи на общия фон. А колкото до самия фон - като цяло е добре, въпреки че Австралия едва ли е най-пълнещата окото дестинация, и поне като техническо оформление едва ли към филма може да има някакви забележки. Все пак ако ме попитате дали бих го препоръчал за гледане, по-скоро бих отговорил с уклончиво "не".


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 4193 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.