Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: In Bruges (2008) (ревю) - Матю МакДона, Драма, Комедия, Криминален, Брендън Глийсън, Джордан Прентис, Киърън Хайндс, Клеменс П
In Bruges (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Ангел Генчев, сряда, 17 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В Брюж (2008)

Особена амалгама от комедия и драма с криминален нюанс, "В Брюж" се радва на изключително радушен прием от страна на кино-критиката от дебюта си в началото на почти изтеклата година насам, и някак си не идва като голям сюрприз тройната му номинация за предстоящите награди "Златен Глобус". А и безспорните качества на самия филм напълно я оправдават. Той е и първи пълнометражен опит за относително младия британски сценарист и режисьор Матю МакДона, чиито също единствен късометражен досега за сметка на това пък е отличен с Оскар.

Започвайки като лека комедия в стил двама обикновени британци в сърцето на континентална Европа, на фона на наистина прекрасните картини от Брюж, лентата постепенно набира инерция, трупайки нови и нови пластове около не съвсем незначителния културен разрив между островитяните и непосредствените им съседи. Още по-силно той бива подчертан и от включването на американски елемент, и достига по този доста широк път на размишление дори до отворени въпроси като дискриминация или расизъм. Същевременно, с включването и на същинската завзръзка - фактът, че главните герои на практика са изпълнители на мръсни поръчения, и неволното убийство на малко дете при последната им задача - филмът получава тласък и в съвсем друга насока, вече на съвсем откровена и дори тягостна на места драма, в която плоскост главните герои се изправят пред коренно различни морални проблеми.

Доколкото на сценария и режисурата, обаче, до същата степен "В Брюж" дължи и на главните изпълнители - Колин Фарел и Брендън Глийсън. Двамата си разпределят ролите на по-младия потомък на сегашното общество, все по-рядко обръщащо поглед встрани, камо ли назад, устремено в тесния коридор на бързата и моментна реализация, и представителя на по-старото поколение, с неговите далеч по-разнообразни интереси. А като че ли и разбирания до известна степен. Всъщност това се явява и още една перспектива към филма на Матю МакДона, особено като се вземе предвид, че всъщност двамата герои не са толкова различни.

Макар и сложна и видимо многопластова творба обаче, в същото време "В Брюж" се гледа изключително леко и приятно, а разнообразните и и многобройни потенциални внушения не се натрапват в очите на зрителя - по-скоро изникват на фона на отделните сцени. Което го превръща всъщност в още по-великолепен филм, чието гледане безпрекословно си заслужава всяка минута.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4326 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.